Måler vannet i hver eneste kran
De måler vannet fra hvert eneste tappepunkt. Drifterne på Max-bygget i Trondheim vet ikke hvordan de skal bruke målingene ennå, men her skal det spares vann og energi.
– Vi er ikke sikre på hvordan vi skal bruke dem, men vi får i hvert fall ikke gjort noe uten måling, sier prosjektleder Lasse Volden i KLP Eiendom. Det åtte etasjer høye bygget fra 1987 er fullstendig rehabilitert.
Brukt betong
– Jeg er stolt over hvordan bygget er blitt. Det var slitent, sier Volden. Nå er bygget rehabilitert med passivhusstandard og Breeam Outstanding-sertifisering.
Ikke minst sparte prosjektet miljøet for mye belastning rett og slett ved ikke å rive ned alt og bruke bare nye materialer: – Betong og stål er brukt om igjen, forteller driftsleder Ole Aksel Frengen.
Alle tappepunktene
Innovasjonen ligger i vannet, først og fremst. Bygget har tatt i bruk en løsning som gjør det mulig å måle vannforbruket svært detaljert.
– Vi er de eneste i Norge som har måling på alle tappepunktene. Her måles hvert eneste vannpunkt og hver eneste strømkurs, forteller Volden.
– Hver servant, hvert blandebatteri. Spylepunktene utvendig og hver enkelt dusj i garderobene måles, ramser Frengen opp.
FM Mattsson har levert kranene og de andre punktene som måles.
– Ekstrakostnadene er at du må få frem data og strøm til punktene. Dataene skal opp i skyen på 5G når det kommer, forteller han.
Sparing og legionella
Målingene gjør det enklere å spare både vann og energi, og de er også gode å ha i arbeidet mot legionella.
– Så ser vi på hvordan vi kan koble dem mot vedlikeholdet. Vi ser hvor ofte de ulike punktene blir brukt. Hvis det ikke har vært noen på toalettet, så er det ingen vits i å sende vasking dit, sier Lasse Moen.
Han regner med at de viktigste tingene som målingene kommer til å bli brukt til i fremtiden, er noe som ingen har tenkt på ennå. Disruptive Technologies er blant leietagerne som har flyttet inn i Max-bygget og som kan komme til å bruke sine egne lokaler til å finne nye løsninger.
– Vi tenker oss at de kan få tilgang til målinger i etasjen deres, forteller Moen.
Bydel i vekst
Prosjektlederen håper at løsningen med vannmåling blir standard på alle nye og rehabiliterte bygg.
Ifølge Volden og Frengen er det ikke bare selve bygget som er moderne – hele bydelen er i positiv utvikling. Max-bygget ligger på Tempe ved hovedinnfartsveien til byen sørfra.
– Tempe, Sluppen og Sorgenfri er på vei opp. Dette er den plassen i byen som alle passerer, sier de to.