KONTROLL: Øen Kuldeteknikk har levert systemet for temperaturregulering til Vikan Settefisk på Frøya. Nå jobber bedriften med et anlegg som er fem ganger så stort.
KONTROLL: Øen Kuldeteknikk har levert systemet for temperaturregulering til Vikan Settefisk på Frøya. Nå jobber bedriften med et anlegg som er fem ganger så stort.

Ser vekst for resirkulering

Fiskeoppdrett på land er i ferd med å bli stort, og dermed også markedet for resirkuleringsanlegg (RAS) og temperaturregulering.

Published

Øen Kuldeteknikk i Volda i Møre og Romsdal leverer varmepumper og energisentraler til alle formål og dimensjoner, anlegg til innfrysing av matvarer, tørking av fisk og kjøtt, kuldeanlegg til butikker, kjøleanlegg til datasentraler og mye varmepumper og kuldeanlegg til hoteller og offentlige bygg.

Landbasert oppdrett

Det mest imponerende prosjektet i år er likevel leveransen til et settefiskanlegg på land. Prislappen på 750 millioner kroner gjør det til et av landets største, og eieren er Norway Royal Salmon i Dåfjord i Troms. Det skal produsere inntil ti millioner smolt med en størrelse på opp mot 400 gram. Anlegget skal stå klart til bruk i løpet av 2021.

Øen Kuldeteknikk har stått for prosjektering og design av systemet for temperaturregulering i ulike avdelinger ved anlegget. Nemitek erfarer at oppdragets størrelse er opp mot ti millioner kroner.

– Vi skal sørge for at i underkant av 20 millioner liter vann, i flere ulike avdelinger, holder rett temperatur. Gjennom hele anlegget blir det sirkulert 700 liter vann i sekundet i form av kjøling, varme og gjenvinning til ulike deler av anlegget. Varmeanlegget er på om lag 6000 kW og om lag 3500 kW i kjøling, sier daglig leder Frank Øen.

Marked i vekst

Dette er bedriftens andre kontrakt på resirkuleringsanlegg (RAS). Det første systemet leverte de til Vikan Settefisk på Frøya. Dette anlegget er en femtedel av størrelsen til det i Dåfjord. RAS er en teknologi som er blitt ledende i settefiskbransjen.

PÅ HUGGET: Frank Øen ser lyse utsikter for RAS-teknologien.
PÅ HUGGET: Frank Øen ser lyse utsikter for RAS-teknologien.

– Vi regner på ti lignende oppdrag i Norge og i utlandet, sier Øen.

– RAS-teknologien åpner for produksjon av større smolt i saltvann på land. Det er både mer miljøvennlig og lønnsomt. Man kan få større fisk og høyere produksjon i og med at man kan kontrollere vekstmiljøet, forklarer han.

Powered by Labrador CMS