HEDRET: Stein Gulbrandsen (til venstre) overrakte prisen som årets byggdrifter til Terje Hagen i Modum kommune.
HEDRET: Stein Gulbrandsen (til venstre) overrakte prisen som årets byggdrifter til Terje Hagen i Modum kommune.

Årets byggdrifter styrer Modumheimen

Terje Hagen fikk fart på Modumheimen – et nytt bygg til 300 millioner. Nå har han fått prisen som årets byggdrifter.

Published Last updated

– Det er alltid noe å rydde opp i. Men du må ikke få det til å se ut som det var så ille, da! Det er alltid noen startvansker, sier Terje Hagen.

I 2017 tok han over som byggdrifter på Modumheimen – et sykehjem med 96 plasser fordelt på et nytt og et rehabilitert bygg.

Med lærling

Ille var det ikke, men kollegene hans i avdeling formålsbygg i Modum kommune forteller hvordan Hagen fant alle de feilene som ingen andre hadde sett. Over åtti av dem.

– Det blir litt oppfølging og mye å forholde seg til med leverandører og underleverandører. Men nå er det veldig bra, sier Hagen selv.

Han kom til Åmot kommune etter 17 år med metall, hos Becotek på Åmot. De siste ni årene har han vært byggdrifter i svømmehall, idrettshall og rådhuset, blant annet. Før han fikk jobb på Modumheimen. Der har han nettopp ført frem en lærling til fagbrev og ny jobb i fylkeskommunen.

Moderne teknikk

– Det er et stort, komplekst sykehjem. Vi har vel alt det tekniske utstyret som er på markedet i dag. Er det noe som ryker, er jeg ute og reparerer – jeg sitter ikke og ringer eller styrer fra en PC. Ryker det en vaskemaskin, så drar vi ut, smiler han.

Modumheimen får energi blant annet fra gass fra avfallsanlegget like ved. Det eldste bygget er fra 1957. Både det nye og det gamle bygget har moderne teknologi ikke bare til byggdrifteren: Velferdsteknologien omfatter blant annet pasientsensorer ved sengene og adgangskontroll med soneinndeling for beboerne.

– Det er snakk om bygg på 16 000 kvadratmeter. I tillegg har vi to dagsentre, et bofellesskap med 16 plasser og bygget til hjemmetjenesten.

Nok å gjøre, med andre ord.
– Jeg blir aldri lei av tekniske utfordringer. Jeg har bare én regel: Å ikke jobbe mer enn 24 timer i døgnet, smiler årets byggdrifter Terje Hagen.

Mot 1000 med fagbrev

Det er Fagforbundet som deler ut prisen, på byggdrifterens dag første mandag i september.
– Det var en lang historie å få på plass et fagbrev for byggdriftere, med mye motstand også innad i LO, forteller Stein Guldbrandsen, som er seksjonsleder ved yrkesseksjonen i Fagforbundet.

– Men vi lyktes med å få det på plass. Den første byggdrifteren tok fagbrev i 2015. Nå er jeg ikke sikker på tallet lenger, men det er mellom 500 og 1000 som har tatt det, sier Guldbrandsen.

Powered by Labrador CMS