BYGGDRIFT
- Fra løpegutt til profesjonell
SANDEFJORD: Mange har brukt pandemien til å utdanne seg. I Sandefjord kommune har vaktmestrene tatt fagbrev som byggdriftere.
Fra før hadde de svennebrev og fagbrev av mange slag. Som tømrer, anleggsgartner, elektriker, møbelsnekker eller sveiser, for eksempel. Nå er de byggdriftere, også.
– Det er fint å få byggdrifteren på toppen av det andre. Så har vi lik kompetanse på det vi skal gjøre, sier Thomas Nordal; en av kommunens ferske byggdriftere.
– Kommunen er opptatt av kompetanseheving, og det er også et ønske fra alle som jobber her, sier Sven Arne Svendsen.
Han er avdelingsleder for byggdrift i Sandefjord kommune, med ansvaret for skoler og barnehager i sentrum – det som var Sandefjord kommune før sammenslåingen med Stokke og Andebu i 2017.
65-åring på skolebenken
Per Fredrik «Piffi» Isaksen er eldstemann. 65-åringen satte seg på skolebenken igjen uten at han egentlig hadde planlagt det.
– De skulle ha ti mann og manglet én, så da ble jeg hengende med. Det var tøffere enn jeg trodde, innrømmer han.
– Jeg har lært mye av dette. Jeg kunne gjerne tatt det før. Særlig i forbindelse med ventilasjonen ble jeg satt inn i andre ting som jeg ikke gjorde før, sier Isaksen.
Ventilasjon og dokumentasjon
Per Kristian Grubben ser store forskjeller på hverdagen fra vaktmesteren i gamle dager til byggdrifteren nå.
– Du går fra løpegutt til profesjonell, sier han. Grubben peker også på at han har lært utrolig mye om ventilasjon.
Sven Arne Svendsen mener at mange av kollegene har fått en liten vekker på dokumentasjon.
– Dokumentasjon, digitalisering og oppfølging er blitt en stor del av hverdagen. Det har skjedd litt siden vaktmesteren bodde på skolen og hadde fyringsvakt, sier Thomas Nordal.
– Nå har vi vært gjennom mye om energiøkonomisering, brukstider og oppfølging av tekniske anlegg slik at vi kan gjøre mest mulig før vi kontakter en tekniker, sier han.
– Terskelen for å ringe andre er mye høyere, istemmer Jonny Hermansen.
Telefon
Grubben og Nordal forteller hvordan det også er blitt enklere å ringe og få veiledning over telefonen når noe må gjøres med det tekniske anlegget. Dessuten er alt digitalisert slik at de kan sitte med tilgang hvor som helst.
– Det er nesten ikke begrensning på hva SD-anlegget kan styre nå, sier Nordal.
– Filterskifte er et eksempel på slikt som nå er blitt rutine. Før gjorde vi det når vi hadde tid eller når det stoppet. Nå tror jeg det blir fulgt opp bedre, mener Grubben.
Gjorde mye riktig
Svendsen peker på at folkene hans har fått noen bekreftelser på at det de gjorde tidligere, faktisk var bra.
– Nå har alle vaktmestrene fått tilbud om å ta fagbrev som byggdrifter, så det er flere som har meldt interesse for neste år, sier han.
Nyansatte kommer også til å få tilbudet, selv om det kanskje ikke er aktuelt å sende en gruppe hvert år, regner Sven Arne Svendsen med.