
GULVVARME
Fordeler varmen med grafittstrimler
FRANKFURT: Grafittstrimlene leder varmen bedre og gjør gulvet tynnere, ifølge Lennarth Palmquist. Han har patent på en gulvvarmeløsning som sparer store mengder avretting.
Han er forberedt på å møte motstand fra andre leverandører. Mange er opptatt av lavtbyggende gulvvarme, men den svenske gründeren får det til med grafitt.
Effektivt
– Jeg gjør det for miljøet, sier han.
Palmquist har arbeidet siden 2016 med systemet sitt, Heat Spreader. Nå er det gjennomtestet på Rise, det er patentbeskyttet i hele Europa, og han er klar for å selge både til Norge og resten av verden.
– Du får jevnere temperatur, du varmer opp mer effektivt, og du unngår avrettingsmasse, beskriver han.
Heat Spreader består av grafittstrimler som er festet til matter av glassfiber. Når mattene rulles ut over varmerørene i gulvet, sprer grafittstrimlene varmen over hele gulvet og sørger for at det ikke blir kalde flekker eller døde soner.
Mindre energi
– Denne teknologien gjør det mulig å varme opp rommet raskere med mindre energi. Dermed er den ideell for både nybygg og renovering, kommenterer Kilian Peters i den tyske varmebransjeorganisasjonen VdZ.
Lennarth Palmquist er opptatt av å spare energi. Men når han snakker om at han har skapt løsningen fordi den er bedre for miljøet, så er han like opptatt av avrettingsmassen på gulvet.
– Med et normalt system for vannbåren gulvvarme trenger du 30 til 60 millimeter på toppen for å få jevn temperatur på overflaten. Med grafitten trenger du bare 10 millimeter. Grafitten fordeler allerede varmen, sier han.
Avrettingssparing
Grafitt og glassfiber kommer på en rull.
– Hvis du legger en rull på 50 kvadratmeter, erstatter du 1.700 kilo avrettingsmasse. Halvannen pall. Det er sløsing å bruke masse som du ikke trenger. Heat Spreader sparer også 270 kilo CO₂-utslipp med en slik 50 kvadratmeters rull, forklarer Palmquist.

Han har sørget for testing for å bevise at løsningen ikke svekker gulvet.
– Dette er beskyttet med patent i hele Europa. Sertifiseringer og tester er et must. Både utvikling og testing koster enormt mye, men vi har fått mye støtte, sier han.
Tørt system
Nå håper han at resten av Europa også skal falle for grafittstrimlene.
– Neste skritt blir at vi lanserer et helt tørt system. Det kommer mot slutten av året i år. Da trenger vi ikke avretting eller sparkel i det hele tatt. Og det blir et fullstendig sirkulært system som kan tas opp igjen og brukes på nytt, sier Lennarth Palmquist i XY Climate.