PRISVINNER: Lars Hansen står bak Polar Energi. Han skal ikke lage de billigste produktene, men enklere installasjon gjør at han vinner konkurranser på pris likevel.

Nordnorsk varme til hele verden

Teknologien til Polar Energi tar verden med storm.

Published

Når Panasonic skal få mer energi ut av varmepumpene sine, kommer de til Ibestad. Teknologien til Polar Energi tar verden med storm.– Vi sender en 40 fots container til New Zealand annenhver måned, og vi selger til Australia, Baltikum, Sverige, Danmark, Island og Storbritannia, forteller Lars Hansen.Gründeren i Polar Energi er kjøleteknikeren som flyttet fra Figgjo i Rogaland og hjem til Troms for å utvikle oppfinnelsene sine. I Hamnvik i Ibestad har han kjøpt lokalene der han selv gikk på maskin og mek på 1980-tallet. Nå har Polar Energi tre ansatte der og fjerdemann på fabrikken i Italia.

Panasonic-produksjon

Da han leverte det første industrianlegget sitt på Eggemoen i 2015, ble det så mye blest at Panasonic tok kontakt. Nå både produserer og produktutvikler den lille Ibestad-bedriften for det japanske gigantkonsernet. Senere har han hatt pågang fra flere andre av de globale varmepumpeprodusentene, også.Om det er noe problem med å arbeide for en kjempe som Panasonic, så er det at firemannsbedriften i Nord-Norge blir behandlet som et hvilket som helst annet konsern. – De forventer at ting skal skje veldig fort, og så forventer de at jeg skal tenke på samme måte som dem. Men vi har klart det på en god måte. Dette viser bare at vi kan gjøre høyteknologi i Norge. Vi kan gjøre hva vi vil i dette landet, bare vi har gründere med pågangsmot. Den neste store utfordringen vår blir å etablere et kompetent forhandlernett i Norge, sier Lars Hansen.

PATENTERT: Patenter fra både Kina og USA, viser Lars Hansen.
BYGGER: Produksjonsleder Bjørn Magne Aksberg bygger 15–20 bokser om dagen til Panasonic.
SAMMEN: Standardkombinasjonen av norsk og japansk teknologi. Vi leverer luft-til-vann-varmepumper med verdens beste energieffektivitet, minst 35 prosent bedre enn noe annet produkt i markedet. Lars Hansen
Powered by Labrador CMS