Samler energiledelsen i ett program

– Mye mer enn bare energioppfølging, sier Rune Rosseland.

Published

Alt om energiledelse i ett program. Det bidro blant annet til at Kristiansand ble Norges første kommune med ISO-sertifisering i energiledelse.– Mye mer enn bare energioppfølging, sier Rune Rosseland. Han står bak Energy Manager – både firmaet og programvaren.Rosseland har arbeidet med energiledelse i 15 år, blant annet i GE og i Kristiansand kommune. Nå driver han Energy Manager og søsterselskapet Enøk Total fra hovedkvarteret i Mandal.

Manglet kontroll

– I 2013 spurte vi oss om det ikke snart var på tide å lage en programvare for å støtte opp om energiarbeid, energiledelse og energieffektivisering i virksomheter. Det eneste som fantes, var energioppfølgingssystemer, EOS, sier han.Dermed manglet det kontroll på gjennomføring, utkvittering, prosjekter, avvik, dokumenter, målsettinger og ansvar, ramser Rosseland opp.– Viktige ting ble glemt. Mye lå i hodet på hver enkelt, sier han.I tillegg til at systemene er sårbare når noen bytter jobb eller blir syke, så ligger mye rundt omkring i eposter, på lapper og i regneark.

Sparer penger

– Kunne vi lage hjelpesystemer for helhetlig energiledelse og samtidig sørge for at det var i henhold til ISO 50001? Vi fikk med oss Innovasjon Norge og Skattefunn som støttespillere og utviklet Energy Manager, sier han.Kristiansand brukte programvaren for å bli sertifisert, og også Enova roser den: – Så vidt vi vet, finnes det ingen annen norsk programvare som bidrar til å løfte energiledelse opp fra energimålinger og til et fungerende ledelsessystem, sier seniorrådgiver Marit Sandbakk.– Dette er virkelig et hjelpemiddel for å oppnå besparelser, reklamerer Rune Rosseland.– Noen har fokus på ISO-stempelet, andre på å spare mest mulig penger. Men det går hånd i hånd, sier han.

App og eksterne

Programvaren snakker med det EOS-systemet som kunden har, den støtter drifterne, energilederne og ledelsen, og den kommuniserer også med entreprenører, rådgivere og andre partnere utenfor egen organisasjon.– Det følger selvsagt med en app, og den typiske brukeren av appen er en vaktmester eller driftsoperatør som er tildelt en oppgave av lederen sin. Men det kan like gjerne være en ekstern elektriker som har fått et oppdrag, sier Rosseland.Han vil ikke gjøre ISO-sertifisering til hovedbudskap.– Dette er god hjelp enten du har tenkt å ISO-sertifisere deg eller ikke. Vi opplever at dettte treffer folk hjemme – spesielt miljøer som ønsker å være gode på miljø, sier han.