DYRT: Kjøleløsningen krever mye mer både penger og energi, viser analysen fra GK.

KJØLING

Denne formen for kjøling lønner seg ikke

Dyrt og energikrevende, sier Mads Mysen. Han står bak en ny analyse som viser at sorptiv kjøling er mye dyrere enn antatt.

Du må tilføre 4,6 varmeenheter for å få én kjøleenhet. Sorptiv kjøling fører til kraftig økt energibehov til kjøling.

Det er konklusjonen i en analyse som GK har gjort. Den har tatt for seg et konkret prosjekt der fem ventilasjonsanlegg bruker fjernvarme for å kjøle ned bygningene. Tallet på 4,6 varmeenheter for å få én kjøleenhet er korrigert for den kjølingen som du uansett ville fått med adiabatisk kjøling uten oppvarming.

Krever mye energi

– Vi har ikke noe imot sorptiv kjøling, men vi skal være gode rådgivere og sørge for at kundene velger riktig. Her vurderer eieren å bygge om fordi det rett og slett blir for dyrt å bruke. Det er veldig energikrevende, sier Mysen, som står bak den ferske analysen.

Han innrømmer at han var litt betenkt allerede før han gjorde analysen. Men: 

– Det var enda mer betenkelig enn jeg var klar over, sier han. Mysen har brukt en veileder fra Statkraft Varme. – Veilederen er villedende, sier han.

– Trekk veilederen!

I veilederen «Kjøling i kombinasjon med fjernvarme» skriver Statkraft Varme at «Driftskostnader oppgis å være 20–40 prosent lavere i forhold til komfortkjøling med kjølemaskiner.» Hele veilederen bør trekkes tilbake, mener Mads Mysen.

– Det står mye i veilederen om at varmen bør hentes fra spillvarmekilder. Men det forutsetter også at varmen er veldig rimelig – at det er en spesiell tariff. Hvis det skal være regningssvarende, vil jeg tro at den må være maks ti øre per kWh, sier han.

SORPTIV: Slik skisserer Statkraft Varme hvordan sorptiv kjøling virker.

Blir dyrt

Når du har valgt et anlegg med sorptiv kjøling, så har du ikke noe valg: Du må bruke varme til å kjøle. Selv om du får en god pris til å begynne med, kan det fort bli veldig dyrt.

Rådet fra Mads Mysen er at én forutsetning må være på plass:

– Det må være forbrenning av avfall som må gjøres sommerstid, og fjernvarmeselskapet må nærmest få hjelp til å kvitte seg med varmen som et alternativ til å slippe den ut gjennom pipa. At slik varme dumpes i fjernvarmesystemet, er en forutsetning. Er ikke den på plass, skal du ikke bruke sorptiv kjøling, sier han.

Mangedobling

Mysen er fornøyd med at veilederen har henvisninger til at kjølingen skal bruke spillvarmekilder. 

– Men det må også være en avtale om at du får levert veldig billig energi sommerstid, sier han.

I rapporten etter analysen sin viser han konkret til setningen om at driftskostnadene oppgis å være 20 til 40 prosent lavere. Hos kunden som han har gjort analyse for, er energiregningen tvert imot mangedoblet. Det er ikke til å unngå – det er betinget av fysikkens lover, ifølge Mads Mysen, som synes det er tvilsomt at Statkraft Varme da kan si at regningen blir redusert.

– Jeg har brukt metodikk som gir et godt grunnlag. Konklusjonene som jeg har i rapporten, er robuste, sier Mads Mysen.

Powered by Labrador CMS