MODULBYGG: Eneboligserien Circuitus skal være både billig, arealeffektiv og energigjerrig.

Bygger eneboliger med
rekordlavt varmebehov

Huset hevder å ha Sveriges laveste varmebehov. Forgjengeren er nettopp sertifisert med at det bruker 17 kilowattimer i året per kvadratmeter.

Publisert Sist oppdatert

– Energien er ikke det eneste som er viktig. Det handler også om inneklima, holdbarhet og vedlikeholdsbehov, ifølge ekteparet Simone Kreutzer Wesslund og Tommy Wesslund.

De eier og driver det svenske selskapet Circuitus. I Vikensved i Småland setter de opp det første i en serie modulbygde hus med minimalt energibehov.

Global prisnominasjon

Det begynte med et rundt passivhus. I 2016 ble Villa Circuitus nominert til World Architecture News Award i klassen for bærekraftige bygninger. Eneboligen er bygd i tre, isolert med resirkulert papir og glass og har sedumtak. Varmesystemet – solceller og en minivarmepumpe på tre kilowatt – brukes bare til varmt vann.

RUNDT: Simone Kreutzer Wesslund og Tommy Wesslund bygde sitt eget, runde passivhus og har tatt med seg erfaringene over i mer tradisjonelt utseende boliger.

Nå har de hentet inspirasjon fra det runde huset og begynt å bygge det første i en serie eneboliger som ser mer tradisjonelle ut, men som holder miljøbelastningen nede. Dessuten skal investeringen lønne seg fra dag én.

Halverer byggetiden

Huset består av limtreelementer som er CNC-freste på en fabrikk i Latvia.
– Erfaringene fra den første boligen viser at de største problemene oppsto rundt logistikk, avfall og dårlig organiserte arbeidsrutiner. Disse unødvendige merkostnadene reduserer vi med å bygge med elementer. Dermed halverer vi byggetiden, forklarer Simone Kreutzer Wesslund til nettavisen Hållbart Byggande.

Circuitus forteller om løsninger uten kuldebroer, om en U-verdi 40 prosent under svenske standarder og om fast solskjerming mot sør. Solceller er standard, men husene skal klare seg uten varmepumpe.

Erfaringene fra det runde huset er blitt til tre forskjellige modulhus, på henholdsvis 55, 79 og 96 kvadratmeter. Det første bygges like ved pilothuset i skogsbygda Vikensved. I høst kommer det to til i Linköping. Modulene er tilpasset slik at det går an å legge til alt fra vinterhage til badstue eller sykkellager, for den som ønsker andre rom eller bare større plass.

– Billig og bra

– Vi håper at vi kan motivere flere til å bygge bærekraftig. Det finnes mange myter om at det er mye dyrere å bygge på denne måten og at resultatet ikke blir bra. Vi vil bevise at det i virkeligheten er helt motsatt, sier Simone Kreutzer Wesslund.

– Vi ønsker at husene skal være arealeffektive og at de skal være boliger som alle har råd til, sier hun.

Circuitus 2.0, som det nye huset kalles foreløpig, har et beregnet varmebehov på 15 kilowattimer per kvadratmeter. Det tilsvarer 1665 kWh til varme. Solcellene beregnes å produsere 5000 kilowattimer i året.

Oversolgt på TV

For medier som ikke skriver om energigjerrige hus til daglig, har det vært vanskelig å beskrive hvor mye eller lite energi Circuitus-husene faktisk bruker. TV-programmet «Husdrömmar» på SVT kom det frem i en sammenligning at passivhuset bruker en tiendedel av den energien som brukes i en gjennomsnittlig enebolig. Men den svenske statskanalen sammenlignet helt forskjellige tall. Derfor ble passivhusprogrammet felt for ikke å være saklig nok i Granskningsnämnden för radio och tv – det svenske svaret på Kringkastingsrådet.

Powered by Labrador CMS