Ekspansjonskar skaper problemer

Viktig å gjøre monteringen riktig, sier ekspert.

Published

Storparten av feilene på anlegget skyldes ekspansjonskaret, og ellers flinke fagfolk klarer ikke å montere det riktig.Det forteller Øyvind Sønstebø i SGP Armatec og Geir Jansen i Norsk Varmeteknisk Forening. Da Sønstebø kom for å fortelle om ekspansjonskar, fikk foreningen rekordoppslutning på møtet.

Ikke dyrest

– I kanskje 95 prosent av tilfellene der det er problemer med anlegg og luft, og produksjon av magnetitt i systemet, så er det ekspansjonskaret som har skylden, sier Sønstebø.Han konstaterer at ekspansjonskaret ikke er det billigste utstyret i anlegget, men heller ikke det dyreste. Dermed er det overkommelig å bytte det ut hvis det blir nødvendig.

Bare pakker opp

40 tilhørere i Oslo og 18 på nett fikk med seg Sønstebøs lynkurs i ekspansjonskar: Riktig plassering i anlegget, riktig dimensjonering, typer ekspansjonssystemer og konsekvenser ved feilmonterte systemer.Geir Jansen er slett ikke overrasket over den store interessen akkurat for ekspansjonskar. Han har selv spurt fagfolk som har hentet ekspansjonskar, hva de skal gjøre etter de har hentet det. Svaret er ganske enkelt at de skal pakke det opp og montere det. De har ikke dimensjonert det på forhånd, og de prøver det ikke etter at de har montert det.

Gratis beregning

– Hvis du gjør det riktig, med riktig ladetrykk, vil du stoppe mange problemer, understreker Øyvind Sønstebø. Han reklamerer gjerne for SGP Armatecs åpne løsning på nett: Et regneark som beregner standard ekspansjonskar, kompressorkar og sikkerhetsventiler til varmeanlegg.

Øyvind Sønstebø vil gjerne få gjort noe med alle ekspansjonskarene som gjør at anlegg ikke fungerer som de skal.
Øyvind Sønstebø vil gjerne få gjort noe med alle ekspansjonskarene som gjør at anlegg ikke fungerer som de skal.
Powered by Labrador CMS