VENTILASJON
På vei til Norge: Personlig luftrenser med støydemping
De gir brukerne filtrert luft rett inn i munnen. Dyson Zone har vært på tegnebrettet siden lenge før koronapandemien. Nå kommer produktet på markedet.
Du kjenner dem fra offentlige toaletter, der de leverer flere forskjellige typer lufttørkere for hendene. Så er det kanskje ikke så rart at det første mobile produktet som Dyson lager, er en personlig luftrenser i kombinasjon med støydempende hodetelefoner.
Ikke smittevernpåstander
Det britisk-singaporske selskapet viste frem produktet allerede i mars. Nesten et år senere skal det ut på markedet. Da er det sju år siden Dyson begynte å planlegge det som er blitt til Dyson Zone.
Så er det da heller ikke som smittevern mot koronavirus luftrensere er lansert, til tross for at flere andre har prøvd seg med forskjellige varianter av personlig filtrering som sørger for at brukeren får ren luft å puste inn. Nei, her er det storbyproblemene som skal tas: Luftforurensning og bråk.
Dermed er det kanskje forståelig at det er Kina som får produktet først. Etter den kinesiske lanseringen i januar kommer det til Storbritannia, USA, Irland, Hongkong og Singapore i mars.
Dato for lansering i Norge er ikke satt.
Berøringsfritt
Verdens helseorganisasjon anslår at ni av ti mennesker over hele verden puster inn luft som inneholder mer forurensning enn WHOs anbefalte grense. Samtidig utsettes mer enn 100 millioner europeere for mer støy enn WHO-retningslinjene, ifølge Dyson.
– Masken leverer frisk luft uten å berøre ansiktet ditt. Den bruker kraftige filtre og to minipumper, sier sjefingeniør Jake Dyson.
Han snakker varmt om familieselskapets 30 år med ekspertise i luft, filtrering og motorteknologi. – Vi forstår luftkvalitet innendørs og utendørs, sier han.
Zone har én kompressor i hver øreklokke. De trekker inn luft gjennom doble filtre og sender to strømmer av renset luft til brukerens nese og munn. Innretningen kan levere opptil 2,5 liter luft i sekundet – fem ganger mer enn et gjennomsnittsmenneske tar inn i ett innpust. Én lading holder den gående i halvannen til fire timer, avhengig av hvor mye luft den stilles inn på å blåse.
0,1 mikrometer
Det begynte som et snorkellignende munnstykke, og mer enn 500 prototyper ble laget, forteller Dyson i lanseringspressemeldingen sin. Testingen ble gjort med en dukke med mekaniske lunger av medisinsk kvalitet og sensorutstyr som kunne måle hvor mye forurensning som kom inn gjennom nesen og munnen.
Filtrene skal ta både fine partikler og gassforurensning. 99 prosent av partiklene som er større enn 0,1 mikrometer, skal stoppes. Filtrene skal kunne holde i opptil et år.
Over 10.000 kroner
De kombinerte hodetelefonene og luftrenserne fikk kritikk da de først ble vist frem offentlig. Internasjonale medier reagerte spesielt på hvordan Dyson Zone ser ut.
– En bisarr luftrensende maske, skriver The Telegraph.
I Norge spår nettavisen Tek.no at produktet kommer til å koste godt over 10.000 kroner. Visiret kan fjernes, også, slik at det kan brukes bare som hodetelefoner.