HØYTFLYVENDE: De sørger for å inspisere de kommunale byggene i Trondheim raskt, billig og sikkert – dronepilotene Øystein Brujordet (til venstre) og Ketil Risan.

Drifter med droner

De sparer både tid og penger på å fly droner.

Publisert

De sparer tid og penger på å fly droner. Byggdrifterne i Trondheim eiendom går høyt ut for å sjekke tilstanden på byggene raskt og billig.Du skal ikke leie lift lenge før det koster like mye som å kjøpe en drone. – Vi sparer penger på liftleie. Veldig mye. Og på at vi unngår å stenge gater, sier Øystein Brujordet og Ketil Risan. De to driftsoperatørene i Trondheim eiendom bruker deler av arbeidsuken på å fly droner. Det betyr sparte kroner og timer på mange områder for det kommunale eiendomsselskapet.

Finner feil

– Bare timene vi sparer på å planlegge, skaffe og bruke lift utgjør mye. Altfor ofte blir det ikke gjort fordi det er en så stor og krevende prosess. Nå kan vi heller fly opp, se hva vi er nødt til å gjøre i løpet av ti–femten minutter og sette inn tiltak, sier Brujordet.I løpet av noen få år har dronepilotene oppdaget en lang rekke feil som ingen andre ville klart å finne før skadene hadde blitt langt større.– Du kan ha et bygg som står fritt fra alt av trær, slik at byggdrifteren sier at det ikke er noen vits i å gå opp, for det er jo ingenting i takrenna uansett. Så finner du takstein som holder på å dette ned i stedet, forteller han.

Tar med drifteren

Dronepilotene flyr etter ønske fra drifteren på hvert enkelt bygg, og de vil gjerne ha med seg drifteren når de gjør det. Kunnskapen om bygget og historikken er viktig. Drifteren vet om det når det har virket som om det lekker litt under pipehatten når det regner mye.De fleste flyturene er planlagt lang tid i forveien, men de kan også ta hasteoppdrag.– Vi finner utrolig mye oppe på takene. På LKV (Lademoen Kunstnerverksteder), for eksempel, var det et spørsmål fordi de ikke fikk sett oppå taket. Det er så høyt. Så fløy vi opp og fant et takvindu som råtnet opp og nesten falt ned. Et minivindu oppe på et loft, forteller Øystein Brujordet.Andre ganger har de funnet igjen fullt av materialer på taket etter at et prosjekt er ferdig.

Fullt av formaliteter

Fordelene er åpenbare, men det er også mange hensyn som må tas. De fem som flyr droner for Trondheim eiendom, har RO3-tillatelse – det vil si at de også kan fly de tyngste og raskeste dronene både høyt opp og i nærheten av folkeansamlinger.Når de skal fly, melder de fra på forhånd til Notam («Notice to Airmen»), politiet og sykehuset. De må passe på hvor de tar bilder – plutselig kan dronen være utenfor en leilighet der det bor noen som for eksempel har hemmelig adresse.Når de er ute og flyr, er de alltid to sammen – én som flyr dronen og en fartøysjef som tar seg av alt utenom. Hvis det plutselig kommer ut en skoleklasse og alle skal snakke med piloten, for eksempel, er det viktig at den som faktisk kontrollerer dronen, får fortsette med det og ikke blir forstyrret. Oppdager de at det er et helikopter eller noe annet som flyr i området, går de rett ned. De flyr ikke hvis det er regn, snø eller vind. Og de skal alltid være i stand til å se dronen.

Playstation-tenking

Det er slett ikke noen ulempe for en fersk dronepilot å ha spilt litt Playstation, men de fleste i Trondheim eiendom hadde ikke den bakgrunnen. – Og til daglig jobber vi som byggdriftere. Dronene er en tilleggsoppgave, understreker Ketil Risan.Neste skritt er å lære mer om selve fotograferingen. Det nytter ikke alltid å stole på auto-innstillingene på kameraet.– Når vi får bildene, ser vi gjennom dem og redigerer dem hvis det blir tatt bilde av folk. Så legger vi dem i en mappe som vi deler med vedlikeholdsplanlegger, byggdrifter og eventuelle andre som trenger dem, sier Øystein Brujordet.

Powered by Labrador CMS