770 KVADRAT: Tre haller, hver på 9,5 × 27 meter, rommer frø fra hele verden.

Verdens mest berømte fryselager

Inneklimaet gjør det globale frøhvelvet verdensberømt. Det er kaldt og tørt, men for byggdrifteren er det omtrent som et hvilket som helst fryselager, forteller drifstleder Daniel Danielsen.

Published

– Det har fått enorm oppmerksomhet internasjonalt; mye mer enn i Norge. Vi har turister som kommer til Svalbard bare for å se hvelvet, mens mange nordmenn aldri har hørt om det, sier Danielsen.

Etter tre år i vaktstyrken enda lenger nord, i Ny-Ålesund, tok karmøybuen over som driftsleder på det globale frøhvelvet i høst. Statsbygg har fem driftere på jobb i Longyearbyen. Frøhvelvet er bare én av oppgavene.

Standard anlegg

Lageret inne i permafrosten noen kilometer nordvest for Longyearbyen følges opp daglig. Kameraene og SD-anlegget må sjekkes. Hver uke skal det inspiseres inne i selve hvelvet.

– Teknisk rom er temmelig likt det som er på et fryselager. Grunnen til oppmerksomheten vi har fått, er ikke det tekniske anlegget, men formålet hvelvet har, peker Danielsen på.

DRIFTSLEDER: Med permafrosten som backup er Daniel Danielsen ansvarlig for å drifte et av verdens viktigste bygg. Foto: Georg Mathisen
BACKUP: Frøhvelvet er et sikkerhetslager for nasjonale, regionale og internasjonale frøsamlinger og genbanker rundt i verden. Foto: Riccardo Gangale, Svalbard globale frøhvelv
KUNST: Betongen og Dyvkeke Sannes kunstverk «Perpetual Repercussion» er det eneste som er synlig fra utsiden. Foto: Jaro Hollan, Statsbygg
SERVICEBYGG: Servicebygget er bygd på mer tradisjonelt Svalbard-vis, på pæler. Foto: Jaro Hollan, Statsbygg
100 METER: En lang tunell fører inn i fjellet til selve frølageret. Foto: Riccardo Gangale, Svalbard globale frøhvelv

Han kan ikke si så mye om detaljene i det tekniske anlegget. De skal holdes hemmelige.
– Det eneste spesielle her er sikkerhetsaspektet. Så er det selvsagt ekstra interessant å jobbe med. Hvis dette tekniske anlegget feiler, er konsekvensene så mye større enn om det skulle vært fryselageret til Coop, konstaterer han.

Permafrost

Til gjengjeld har han en backupløsning helt utenom det vanlige. Det er nettopp på grunn av den backupen at frøhvelvet er lagt ved foten av Platåfjellet på Svalbard:
– Permafrosten er backupløsning. Hvis anlegget stopper, skal det fortsatt være minusgrader, sier Danielsen.

Frøhvelvet:

Byggherre:
Statsbygg.

Arkitekt:
Peter Sødermann, Barlindhaug Consult.

Rådgivere:
Barlindhaug Consult og Multiconsult.

Totalentreprenør:
Leonard Nilsen & Sønner.

Kostnadsramme:
48 millioner kroner.

Brutto bygningsareal:
1370 kvadratmeter.

Rehabiliteringen:

Brukere:
Nordgen og Global Crop Diversity Trust

Byggherre:
Statsbygg.

Arkitekt:
Snøhetta.

Rådgivere:
Dr. tech Olav Olsen.

Generalentreprenør:
Hæhre Arctic.

Kostnadsramme:
190 millioner krone.

Inne i fjellet ligger frøene fra hele verden lagret i tre separate fjellhaller, hver på 9,5 × 27 meter. I hallene 100 meter innover i fjellet er temperaturen konstant på minus 18 grader. Fra utsiden er det bare inngangspartiet i betong som er synlig.

Hele verden

Hvelvet har plass til rundt tre millioner forskjellige typer frø. De kommer fra genbanker over hele verden.

I 2018 og 2019 fikk hvelvet en ny, vanntett inngangstunnel etter at det hadde hopet seg opp vann ved inngangen. Det 180 kvadratmeter store servicebygget utenfor hvelvet åpnet i september 2019.

Danielsen har også ansvaret for sikkerheten rundt hvelvet.
– Når Nordgen deponerer nye frø her, er det jeg som har ansvar for å slippe inn og organisere. Det skjer et par ganger i året, forteller han. Selv er han utdannet elektriker.

Viktigere enn Google

Den globale organisasjonen for prosjektstyring, PMI, har plassert frøhvelvet på tiendeplass på listen over verdens mest innflytelsesrike prosjekter de siste 50 årene, foran epokegjørende nyvinninger som Google, den internasjonale romstasjonen, den første prøverørsbabyen, Wikipedia og 828 meter høye Burj Khalifa.

Powered by Labrador CMS