Bulandet Miljøfisk, et av flere akvakulturanlegg Skår VVS har prosjektert og utviklet.

Øker kompetansen med samarbeid på tvers

Hva skal til for å skille seg ut i en ekspansiv VVS-bransje? Kompetanse, samarbeid og fleksibilitet er i hvert fall tre av suksessfaktorene, skal vi tro VB Gruppen.

Publisert Sist oppdatert

VB-rørleggere satser på oppdrett 

VB Gruppen er kjent for å være først ute med teknologi og digitalisering, men også med å prøve nye samarbeidsformer – noe som organiseringen av VB Gruppen er et bevis på. Konsernsjef Anders Almestad legger stor vekt på samarbeid, både internt i konsernet og med eksterne partnere. Han mener VB har en solid plan for fremtiden og er godt posisjonert for å lede an i VVS-bransjen.

Konsernsjef for VB Gruppen, Anders Almestad.

Og det å lede an er noe VB-rørleggeren Skår VVS i Dale i Sunnfjord gjør. Skår har nemlig bygget seg opp til å bli en stor aktør innen VVS. Deres nedslagsfelt er det som tidligere var Sogn og Fjordane, og nylig signerte Skår VVS en avtale med Viking Aqua, et stort landbasert oppdrettsanlegg, der første byggetrinn har en totalkostnad på fire milliarder.

Akvakultur er riktignok ikke noe nytt for Skår VVS, de har nemlig vært med på utbyggingen av flere anlegg tidligere. Dette prosjektet er likevel annerledes.

– I Viking Aqua-prosjektet har vi fått muligheten til å skreddersy et team fra ulike deler av VB Gruppen. Dermed stiller vi nå med de beste folkene og en av Norges beste maskinparker, sier prosjektleder i Skår VVS, Arild Skår.

Uten et konsern i ryggen ville mulighetene til å være med på så store prosjekter vært betydelig mindre.

Arild Skår
Prosjektleder i Skår VVS

Deler kompetanse

VB Gruppen foretar stadig oppkjøp av rørleggerbedrifter i hele Norge, og har sterk tro på at det å vokse lokalt og regionalt er den beste måten å sikre vekst. Effekten av å jobbe målrettet med samarbeid i Buskerud er i hvert fall det som driver Jan Terje Kristiansen videre. I tillegg til å være daglig leder i Drammen Rørservice, er han også leder for klyngesamarbeidet i region øst, og opplever at den samlede kompetansen klyngen kan tilby ofte er bedre enn alternativene.

– Klyngestruktur er et begrep som brer om seg i VB Gruppen. Denne måten å samarbeide på gir oss mulighet til å påta oss større prosjekter enn hva den enkelte bedrift har kapasitet til alene. Denne filosofien har allerede gitt merkbare resultater i flere av klyngene. Buskerud-klyngen alene generer 230 millioner kroner i året. Dette er en sum og et signal som gir håp for fremtiden, tatt i betraktning at samarbeidet bare har eksistert siden i fjor sommer, sier Kristiansen.

Fordel for kundene

For kunder og samarbeidspartnere gir de 17 samarbeidsklyngene i Norge mange fordeler. Når man setter flere ansatte på et prosjekt fører det til større bredde i kompetanse, raskere utførelse av oppgavene, og mulighet til å jobbe med flere prosjekter samtidig.

OM VB GRUPPEN

VB Gruppen er et landsdekkende VVS-konsern som leverer vann, varme og energi til hele Norge. Konsernet favner mer enn 1.900 medarbeidere over hele landet, fordelt på rundt 50 konsernavdelinger og 100 tilknyttede partnerbedrifter. Sammen utgjør vi VB - hele Norges rørlegger!

– Det er viktigere for oss at vi jobber med prosjekter vi har god kontroll på, enn at prosjektene nødvendigvis er store, sier Kristiansen, og tilføyer at det å være mange i en klynge gjør samarbeidet nært og godt. Nå utvides dessuten omfanget med nye prosjekt.

– Nå bygger vi opp miljøer innen VA, varme og sanitær, og ser også på mulighetene for ventilasjon, sier han.

Samarbeid langs hele kysten

De ansatte og innleide i Skår VVS blir sammen med Florø Rør samlet til én avdeling etter sommeren, med totalt 70 fast ansatte. I tillegg har de inngått et samarbeid med Austevoll Rør, som allerede har god kompetanse på akvakultur.

– Uten et konsern i ryggen ville mulighetene til å være med på så store prosjekter vært betydelig mindre, mener Skår. 

– Nå kan vi få assistanse fra kollegaer i andre VB-bedrifter og utnytte det store nettverket med kompetente folk, en solid maskinpark, samt innsikt i hvem som er eksperter på ulike fagdisipliner. Tidligere holdt vi kortene tettere til brystet, men nå samarbeider vi og deler kompetanse, sier Skår.

Powered by Labrador CMS