TILBAKE FRA JUL: De som skal sende hjem utenlandske ansatte på juleferie, kan i utgangspunktet ta det med ro: Det er ingen innstramninger på gang for å nekte dem å komme tilbake, ifølge Espen Rostrup Nakstad.
Foto: Helse- og omsorgsdepartementet
SMITTEVERN
– Ikke kom syk på byggeplassen!
Ikke møt opp på byggeplassen når du er forkjølet. Det er Espen Rostrup Nakstads viktigste råd til bransjen. Følger du dét, så trenger du ikke å bekymre deg like mye om alle de kompliserte reglene.
Du som arbeider på en byggeplass eller som skal møte servicekundene på nært hold, du bør rett og slett la være å gå på jobb hvis du er forkjølet eller har symptomer.
Du som er sjef, må passe på at rørleggerne dine forstår at de ikke skal tvinge seg på jobb.
Så enkelt kan du oppsummere budskapet til Espen Rostrup Nakstad. Mannen som har fortalt folk flest hvordan de skal opptre de siste to årene, har møtt byggenæringen.
– Mange presser seg på jobb, konstaterte han på BNL-seminar torsdag.
Fra ferie uten tiltak
Nakstad beroliger alle i bransjen som har ansatte fra andre land: De kan komme tilbake fra juleferie lovlig og greit.
– Det er ingen innstramninger på trappene for utenlandsreiser, sier han og forklarer det med kombinasjonen av koronasertifikat og at smitten i Norge er høy sammenlignet med andre land.
Han tar likevel forbehold. Kommer Norge i en situasjon der andre land har høyere smitte, så kan det bli helomvending nok en gang.
– Det er ikke planlagt, meg bekjent, men dette er politiske beslutninger, sier han.
Verst på brakka
Det er ikke selve jobben som byr på den største smittefaren for en rørlegger. Det er oppholdene på brakka.
– Det er mulig å gjøre en ganske normal jobb og samtidig ta hensyn til smittevernreglene. Det er ikke forbudt å arbeide tett, men det betyr at alle må i karantene hvis det bryter ut smitte, sier Nakstad.
De som defineres som nærkontakter, er de som har vært sammen på mindre enn to meters avstand i mer enn et kvarter.
Den assisterende helsedirektøren peker på at byggenæringen slett ikke er blant dem som har den største smitten. Han forklarer det med at en god del av arbeidet foregår utendørs – og med at det ikke er arbeidstiden som er den største risikoen.
Lufter bedre
Kvalitetssjef Morten Meyer hos Boligprodusentene er en av dem som står bak bransjestandarden om smittevern. Han snakker også om møter, skifting og matpauser på brakka.
Meyer trekker frem ventilasjon som viktig og som et poeng som flere og flere blir oppmerksomme på at har en betydning.
– Tilrettelegg fellesrommene og tilpass møbleringen til å holde én meters avstand. Montér oppslag om hvor mange som kan bruke rommet samtidig. Angi behov for pause med utlufting for eksempel hver halvtime i små møterom. Hvis vi ikke skal få slått ut store deler av virksomheten med et smittetilfelle, er det nærkontakt som er det viktige, sier han.
Han mener at næringen tross alt var godt stilt og har klart å opprettholde produksjonen.
– Vi har hatt vernepraksis i mange år. Smittevernet har funnet veien inn i vernearbeidet. Vernerunder må justeres opp for å følge opp smittevernet, og vi har beredskap for å trappe opp tiltakene hvis eller der det måtte være nødvendig, understreker han.