KVALITET: Thor Lexow og samarbeidspartnerne i organisasjoner og myndigheter har laget anbefaling om filtervalg.

VENTILASJON

Ekspertene vil stoppe luftfilterjuks

MAJORSTUEN: Nettbutikker jukser, og montører bruker dårlige eller feil luftfiltre. Nå går bransjen og myndighetene sammen for å stoppe juksingen.

Skitt, trykkfall og havarier. Filterjuks og feil filter fører til store og dyre problemer i ventilasjonsanleggene. 

– Så lenge aggregatet kommer fra leverandøren, har du kontroll. Men filteret er en slitedel, og når det byttes, er egenskapene til hele aggregatet gitt av filteret, sier Thor Lexow.

Sjefen for VKE – Foreningen for ventilasjon, kulde og energi – har fått med seg både filterleverandører, brukere og myndigheter på en helt ny anbefaling om riktig kvalitet på luftfiltre i ventilasjonsanlegg.

Dårlige filtre

– Det dukker opp mange nettbutikker som tilbyr luftfiltre av udokumentert og dårlig kvalitet, peker Lexow på. 

– Og lenge har det vært et problem at det brukes dårlige luftfiltre eller feil luftfiltre i ventilasjonsanlegg, sier han.

Produsentene ser konsekvensene av at det brukes dårlige filtre. 

– Det ene er selve kvaliteten. Men det går også på fysiske størrelser – at filteret passer og at det tetter rundt hele. Noen filterstørrelser er standardiserte, men det er mye mer enn standardstørrelsene. Det er en jungel der ute, sier Lexow.

Mange av de dårlige filtrene tetter seg fort. Det går ut over energiforbruket. 

– Å spare på filteret kan fort bli dyrt på strømregningen, slår han fast.

Fristende å velge billig

Han håper at de profesjonelle innkjøperne vet hva de gjør. 

– Det dreier seg tross alt om luften vi puster inn. Normalt puster vi inn 12–15 kilo luft hver dag. Når de fleste av oss er inne omtrent 90 prosent av tiden, er det klart at kvaliteten på inneluften er svørt viktig, sier han.

– Men et lite borettslag, for eksempel, kan være fristet til å velge billigste tilbyder hele tiden. Selvfølgelig skal de tenke filterkostnader, men da er de nødt til å tenke på kvaliteten og vite hva de skal ha, sier han.

De seriøse filterleverandørene informerer godt om produktene sine. 

– Men bare informasjon fra en leverandør veier ikke like tungt som nøytral informasjon fra myndigheter, bransjeforeninger og organisasjoner som jobber med inneklima og enøk. Det er veldig lite produsentnøytral informasjon å få, ifølge Lexow.

Ut til drifterne

Det er dét VKE har rettet opp. Organisasjonen tok kontakt med Norsk Eiendom, NBBL og Astma- og Allergiforbundet. Norsk Kommunalteknisk Forening og Huseierne er også med – og DiBK; Direktoratet for byggkvalitet.

Resultatet er en felles anbefaling: «Velg riktig kvalitet på luftfiltre i ventilasjonsanlegg». Den går gjennom hvorfor luftfiltre er viktig, hvilke krav som gjelder, når luftfiltrene skal skiftes og hva byggdrifteren skal se etter.

– Tanken vår er at den skal gå ut til dem som er ansvarlige for drift, vedlikehold og innkjøp slik at de forstår når de vurderer serviceavtaler, hva de skal sette av krav. Den skal gi innkjøpskompetanse, sier Lexow.

Sertifisering

VKE er også norsk medlem i Eurovent. Den europeiske organisasjonen driver med sertifisering. Hovedpoenget til organisasjonene er at det er viktig å ha en uavhengig tredjepartsertifisering som bekrefter at produktet yter det det skal.

– Det er strenge krav til aggregater for at de i det hele tatt skal være lov å omsette. Men hvis vi setter i andre filter, er det ikke sikkert at aggregatet leverer de ytelsene som må til for å få lov til å omsette dem på markedet, peker Thor Lexow på. Både luftmengde, støy og energiklasse kan bli påvirket når filtrene er tette eller dårlige.

– Det vi ønsker at kundene skal oppleve, er å få den kvaliteten de skal ha på inneklimaet. Vi ønsker å luke ut de useriøse fra markedet, sier Lexow.

Powered by Labrador CMS