GREIT: Kobberrør som ikke kan skiftes ut så enkelt, lagt av selvbyggerne – det var ikke noen mangel i dommen fra Troms. Illustrasjonsfoto – rørene på bildet er ikke fra den aktuelle saken.

SANITÆR

Dom: Greit at amatører legger kobberrør

Selvbyggerne tok seg av deler av røropplegget, men det er ingen mangel. Det sto nemlig i salgsoppgaven at hytta ikke var bygd etter tek10.

Røropplegget fremstår ikke som profesjonelt utført, og rørene er ikke lett utskiftbare. Det slår Hålogaland lagmannsrett fast etter å ha vært på befaring på en omstridt hytte i Troms. Men noen en mangel? Det er det ikke.

Gamle brakker

Kjøperne ga 3,1 millioner kroner for en hytte som er oppført i 2011. Opprinnelig var den deler av en brakkerigg. Ifølge selgere var det bare bindingsverk og bjelker som sto igjen fra brakkeriggen, men i virkeligheten ble hele veggkonstruksjonen fra den gamle brakkeriggen brukt.

Hytta var dessuten for stor: Den ble søkt om til 147 kvadratmeter, men var større enn 150. Det sto i salgsoppgaven, og der sto det også at eierne hadde bygd selv uten å ha fagbrev. 

– Vesentlige arbeider som det elektriske og våtrom er gjort av firma, het det.

Liklukt i springen

Kjøperne endte med å ville heve kjøpet og klaget på en rekke punkter. Ikke minst var det røropplegget de reagerte på: «Liklukt» i springen på kjøkkenet, feil med en ventil i et toalett, kloakklukt ute og inne og manglende informasjon om septik og pumpen fra brønnen.

Da Bravida kom inn for å vurdere røropplegget, påpekte rapporten at rørene ikke er utskiftbare, at luftingen av avløpet er underdimensjonert, at vannlåsen i et sluk var ødelagt og at membranen ikke syntes i sluket på et av badene. Dessuten manglet det siklemikk på wc-kassen, klamring og magnetventiler.

Ikke tek10

Men det er ikke mangler: De fagkyndige som kjøperne har fått rapporter fra, baserer seg på feil forventninger, mener selgerne. De sa klart fra at hytta ikke var bygd etter tek10.

Nå har selgerne fått støtte i to rettssaker. 

– Det er ikke dokumentert noen direkte feilkonstruksjoner eller andre forhold som medfører direkte fare for skade, ut over det som er påpekt av Bravida, heter det i dommen fra Hålogaland lagmannsrett.

Selv om det står i egenerklæringen at «våtrom er gjort av firma», trenger ikke det å bety at alle rørene er lagt av profesjonelle. Det er opplyst klart nok at selvbyggerne har lagt deler av røropplegget selv, og det er ikke noen mangel, ifølge dommerne.

– Hytta er solgt som den er, med tilstrekkelige opplysninger om røranlegget. Det er for øvrig ikke påvist funksjonsfeil med anlegget, heter det i dommen.

Fant ikke attest

Også avløpsanlegget var tema for krangelen. Der fantes det ikke noen ferdigattest, men det er ikke påvist noen mangler. Her slår kommunen fast at selv om søknaden ikke ville gått gjennom i dag, og selv om det ikke går an å finne noen ferdigattest, så er det kommunen som burde sagt fra at det måtte søkes om egen tillatelse. Den uttalelsen tolker retten som at anlegget har de godkjennelsene som trengs.

Når hverken rør, avløp eller et par andre klagepunkter er mangler, så har Hålogaland lagmannsrett kommet til at kjøperne ikke har krav på å heve kjøpet. Derimot får de 600.000 kroner i prisavslag for mangler ved vegg- og takkonstruksjonene.

Powered by Labrador CMS