Gjør undersøkelser før du kjøper varmepumpe. Det er mange ting å huske på. Foto: Novap
Gjør undersøkelser før du kjøper varmepumpe. Det er mange ting å huske på. Foto: Novap

Slik finner du riktig størrelse på varmepumpen

Kristian Bakkeng i Bosch Termoteknikk gir deg rådene.

Published Last updated

Her er listen over hva du må vite for å finne riktig størrelse på varmepumpen. Og dessuten: Ja, varmepumpen kan kjøle, også, understreker Kristian Bakkeng i Bosch Termoteknikk.Det er ikke lett å gi alle svar på alt.– Hvis mange kunder ringer og spør om det samme, er det vårt ansvar å kommunisere det bedre, konstaterer salgs- og markedssjef Bakkeng.Rørleggere ringer Bosch både før kjøp og installasjon, mens det installeres – og i etterkant, hvis noe ser rart ut eller er vanskelig å skjønne.

Vil ha flere på kurs

KURS: Salgs- og markedssjef Kristian Bakkeng i Bosch Termoteknikk ønsker seg flere på kurs.
KURS: Salgs- og markedssjef Kristian Bakkeng i Bosch Termoteknikk ønsker seg flere på kurs.

Aller helst skulle han hatt flere på kurs. Det ville spart både Bosch og rørleggerne for tid og telefoner. Men det er vanskelig å få til, spesielt på Østlandet. Tykke hefter med informasjon er heller ikke noen god løsning.– Derfor jobber vi mye mot e-læring og små filmsnutter som viser svar på de spørsmålene vi får ofte, forteller Kristian Bakkeng.Samtidig gir strategien om å selge gjennom grossist, en ekstra utfordring.– Vi vet ikke hvem som kjøper vår maskin før de ringer og spør oss om noe, sier han.

Størrelse og strøm

Tre spørsmål går igjen: Hvor stor varmepumpe trenger denne boligen? Er det en garantisak? Og: Hvor stor skal sikringen være?– Forskjellen mellom garanti, reklamasjon og service er vanskelig for noen. Fem års garanti vil si at vi garanterer i fem år at det ikke er noen iboende feil eller mangler fra fabrikken. Men ettersyn dekker ikke vi. Der kommer det overraskende mange diskusjoner, sier han.– Sikringsstørrelser og strøm skal ikke rørleggeren behøve å kunne. Men om det er en utfordring å få rørleggeren inn på kurs, så har vi i hvert fall problemer med å få inn elektrikeren.Bakkeng forteller om sluttkunder som gjerne kommer bort på messer og spør hvordan en varmepumpe kan hente varme når det er minus 20 grader ute.– Det er jo så enkelt som at den gassen vi bruker, er kaldere enn minus 20. Den varmer gassen til minus 20, så komprimerer vi den, og så bruker vi den varmen, forklarer han.

Her er rådene:

  • For å finne ut hvor stor varmepumpe boligen trenger, må du vite hvor boligen er og dimensjonerende utetemperatur, hvor stor boligen er, om det er nybygg eller eksisterende bolig, om den er etterisolert, om det er radiator eller gulvvarme og hvor mange mennesker som bor der.
  • Bosch har et program som regner ut hvor stor varmepumpen må være. Det er gratis, og du trenger ikke engang å ha kjøpt produktene deres.
  • Hvis det er utbyggingsplaner for boligen, kan det være greit å velge en litt større maskin.
  • En tett sil eller andre ting som skulle vært tatt som ettersyn eller service, er ikke noe som garantien dekker.
  • Hvor stor sikring og hva slags strømtilførsel som trengs, står i installasjonsmanualen og på nett.
  • Væske-til-vann- og luft-til-vann-varmepumper kan kjøle, også.

Husk på dette!

I denne serien hjelper vi deg å unngå pinlige bommerter.Her får leverandørene fortelle hva rørleggerne spør dem om – og hva som er viktig åhuske når du monterer produktene deres.

Powered by Labrador CMS