BYGGDRIFT
Har levert 1.500 anlegg på 20 år
Det startet i det små i 2004. Nå har Niprox 1.500 vannbehandlinganlegg spredt fra København i sør til Longyearbyen i nord og syns de har all grunn til å feire sitt eget 20-årsjubileum.
De fungerer nesten som menneskets nyrer, beholderne som utgjør Niprox sitt system for behandling av vann i lukkede kjøle- og varmeanlegg. Vannet blir renset for oksygen og partikler på vei gjennom «nyren», sånn at det ikke skaper ugreie i rørene.
Roy Austbø kom fra noe såpass annerledes som eventbransjen til teknologibedriften Niprox for 13 år siden. Han er nå daglig leder for Florø-bedriften, hvor all produksjonen av rensesystemene også foregår. Nylig feiret Niprox 20-årsjubileet som seg hør og bør.
Dokumentasjon
– Det var veldig bra, med ordfører, inviterte samarbeidspartnere og kunder samlet på verkstedet. Og på kvelden hadde vi fest for oss ansatte, forteller Austbø.
Som nisjebedrift er Niprox opptatt av å dokumentere effekten av produktet de tilbyr.
– Det er de færreste som vet hva som foregår i lukkede anlegg, så for oss er det alfa og omega å ha en tredjepartsvurdering av pilotprosjektene våre. Da får vi analysert vannprøver før, under og etter montering og sitter igjen med en uavhengig rapport vi kan vise til, sier Roy Austbø.
– Vi må jo vise at vi er seriøse og går oss selv i sømmene.
Oksygen og partikler
Nylig fikk de rapporten fra Norconsult etter at Bodø kommune for første gang testet Niprox sitt anlegg, på ett av byens sykehjem. Rapporten konkluderte med at det var mye luft i anlegget før vannbehandlingen startet, mens det etter behandling ikke var sporbare mengder oksygen i rørene og radiatorene. Det ble målt et innhold av jern som overskred anbefalte grenseverdier før behandlingen ble satt i gang. Mengden jernpartikler gikk også betydelig ned i pilotperioden, i likhet med andre partikler, med unntak av kalsium.
Totalt sett konkluderer Norconsult med at tiltakene som er satt i verk har stoppet korrosjonsprosesser i rørene.
Stadiontunet sykehjem er en fem etasjers bygning på 4.500 kvadratmeter, bygget i 1993. Beboerne var plaget av ujevn temperatur i radiatorene, og kommunen måtte stadig innom for å prøve å fikse problemene.
Færre klager
Fagansvarlig for VVS i Bodø kommune, Ørjan Edvardsen, er godt fornøyd med nyanskaffelsen.
– Nå er det blitt gjennomstrømming på samtlige radiatorer, det er varmt over hele bygget og færre klager fra beboerne. Og vi sparer tiden vi tidligere brukte på å tukle og skru, slår Edvardsen fast.
Fagrådgiveren vet foreløpig ikke om også energikostnadene går ned etter investeringen. Men han håper og regner med at levetiden på anlegget vil øke som følge av at de har montert vannbehandlingsanlegget.
Likevel - om Bodø kommune kommer til å investere i vannbehandlingsanlegg i flere av sine bygg, er foreløpig ikke klart.
– Det er jo ganske skralt i kommunekassa, så vi må se nøye på kost/nytte. Men vi er storfornøyde med det anlegget vi har kjøpt, sier Ørjan Edvardsen.
For offshore-bruk
Anleggene Niprox leverer er fra 2-element med vannvolum opp til 3.000 kubikk og til de største, 12-element på opp til 250.000 kubikk. Teknologien som Bodø kommune nå har fått testet var opprinnelig utviklet på begynnelsen av 90-tallet, for å fjerne oksygen fra borevann offshore. Nå utgjør kommunene en vel så stor kundemasse.
– Vi har veldig mange sykehjem, og bare i Bergen kommune har vi 84 anlegg, forteller Roy Olav Austbø, som ikke har til hensikt å la det bli med 20 år.
Til høsten dukker Niprox opp både på Driftskonferansen og på VVS-dagene på Lillestrøm for å bli sett av enda flere potensielle kunder.
– Vi er ei sunn, lita bedrift, slår Austbø fast.