ENERGI OG MILJØ
Ostekraft gir OL-byen varme
ALBERTVILLE: Byen er kjent for OL, men også for ost. Nå lager myse fra osteproduksjonen tre millioner kilowattimer energi i året og forsyner 1.500 innbyggere med strøm.
– Myse er drivstoffet vårt! Det sier François Decker i Valbio. Det franske firmaet har bygd kraftverk på det lokale ysteriet.
Kloster først
Det begynte lenger opp i de franske Alpene. Klosteret Abbaye de Tamié yster av rundt 4.000 liter melk om dagen. Det gir 400 kilo ost. Ostehjulene legges i saltlake i kjelleren, der de snus annenhver dag mens de modnes. Klosteret har vært i drift siden 1132.
I 2003 kom klosteret opp med en ny løsning for å utnytte biproduktene fra ystingen. Munkene bruker myse og vann som blir til overs i produksjonen, til å lage biogass. Gassen sørger for varmt vann til klosteret.
Inspirerte industri
Ostemetan fra Abbaye de Tamié har inspirert mange lignende systemer rundt i Frankrike. Ikke minst ostekraftverket i Albertville, halvannen mil på svingete fjellveier lenger nedover i dalen.
Der er det Beaufort-ost som blir til energi. Skummet myse fra produksjonen blandes med bakterier som gjør den om til biogass, som så i sin tur kan produsere strøm eller varmt vann.
På kraftverket brukes gassen til å varme opp vann til 90 grader. Vannet blir til strøm.
– Den patenterte metan-teknologien fra Valbio gjør oss i stand til å utnytte 99 prosent av biproduktene, forklarer osteselskapet Savoie Lactée på hjemmesiden sin.
1.500 husstander
Vannet renses, og slammet som blir igjen, brukes til gjødsel. I tillegg blir altså biogassen til tre millioner kilowattimer i året, det vil si strømforbruket til 1.500 lokale husstander.
Ysteriet leverer strøm til strømkonsernet Électricité de France (EDF) og er også selvforsynt med energi.
– I Frankrike ligger vi langt bak for eksempel Tyskland i slik biogassproduksjon. Men vi har store muligheter til å gjenvinne avfallsstoffer i stedet for å gjøre som nabolandene, der de dyrker egne vekster som de bruker til energi, sier Anthony Kérihuel, som leder avfallsutviklingsselskapet S3D.
Sparer transport
Tidligere sendte Savoie Lactée mysen sin tvers over Frankrike slik at den kunne bli kosttilskudd. Det førte til 800.000 kilometer med tankbilturer hvert år. I dag nøyer tankbilene seg med en tiendedel av kjørelengden, som er det som må til for å hente melk fra de fire dalene som forsyner ysteriet.
650 bønder med 13.000 melkekyr er med i samvirkeselskapet UPB. 53 millioner liter melk i året blir 4.900 tonn Beaufort-ost. Det som blir igjen, blir til ricotta, smør og proteinpulver, mens mysen altså går direkte til energi. UPB har investert 50 millioner kroner i fabrikken med kraftverk.
Etter Abbaye de Tamié og Beaufort-ysteriet i Albertville har Valbio bygd opp flere anlegg for energiproduksjon i Frankrike og andre europeiske land, men også i franskspråklige Québec i Canada. Også i Australia, Brasil, Uruguay og Italia er det myseenergi på gang fra Valbio, skriver avisen Le Parisien.
Avisen The Telegraph forteller også om den britiske cheddarprodusenten Wyke Farms, som kombinerer ostebiprodukter med kumøkk og avfall fra gården til å lage strøm og varme.