Kontakter ikke rørleggerne om kokevarsel
Nok en gang har det vært problemer med drikkevann i bergensregionen.
Nok en gang har det vært problemer med drikkevann i bergensregionen. For rørleggerne får kokevarslene lite å si.
I begynnelsen av juni ble det oppdaget tarmbakterier i drikkevannet på Askøy. To dødsfall er satt i sammenheng med bakteriene. Nå i august gikk det ut nye kokevarsler – både på Askøy og i deler av Bergen kommune. I begge de siste tilfellene har kommunen vært føre var etter Askøy-saken på forsommeren.
Vannvogner
39 000 personer ble berørt av kokevarselet i Fana og Ytrebygda i Bergen. Kommunen hadde ikke nok vannvogner til å sette ut til drikkevann ved skolene, og foreldrene fikk beskjed om å passe på at barna hadde med seg nok vann.
Sykehjemmene ble prioritert.
– På sykehjem er det spesielt viktig at vi passer på at ingen blir syk av å drikke vannet. Man merker hvor mye vann man bruker i en sånn situasjon, sier styrer Ingunn Kristin Kjemhus på Søreide sykehjem til Bergens Tidende.
– Det går spesielt mye til tannpuss og når beboerne skal ta medisinene sine, forteller Kjemhus.
Sykehjemmet fjernet glass og kopper på rommene slik at ikke folk skulle glemme seg og drikke vann, og på rommene med beboere som må passes ekstra godt på, ble vannet til rommet stengt.
Kommunen får pågangen
Det er kommunen som får pågangen fra folk flest når det blir problemer med drikkevannet, forteller Paal R. Jørs og Morten Husa. Husa er daglig leder i Rørentreprenørene Norge Vest og Bergens Rørleggerlaug. Jørs er utvikler hos Oswald Jørs og styremedlem i Rørentreprenørene Norge.
– Her er det jo abonnementsvilkårene som gjelder. Det er kommunen og de offentlige myndighetene som regulerer både beskaffenhet, kvalitet og trykk, og det er det kommunale vannverket som løser situasjonen, oppsummerer Paal R. Jørs. Han har ikke hørt om henvendelser til rørfirmaer om å gjøre noe ekstra.
– Men vi vil jo selvfølgelig få noe å gjøre på sikt når de gamle bassengene skal fases ut, fastslår Morten Husa.
Kokende i springen
Paal R. Jørs peker på at noen uansett har funnet ut at de heller vil kjøpe drikkevann på flaske, med eller uten bobler. – Så var det en periode hvor det var veldig populært her med disse armaturene som gjorde kokt vann direkte fra en tappetut til en tekopp, sier han – men den løsningen mener han at ikke er like populær lenger.