DIGITALMESSE: Årets Bau-bransjemesse ble helt digital.

Ventilasjon mot korona kan fikses fort

Også der ventilasjonen er for dårlig til å bremse koronaviruset, går det an å handle raskt. Desentralisert ventilasjon kan ordne mye, mener Kay Freytag.

Published Last updated

Han er ikke spesielt uhildet. Han er produktmarkedssjef for Inventer. Den tyske leverandøren spesialiserer seg på desentraliserte ventilasjonsenheter. På bransjemessen Bau fikk Kay Freytag plass på den digitale scenen for å fortelle hvordan det går an å handle raskt mot virus.

Smittepartikler

– Sunn inneluft er blitt et viktig tema over hele verden på grunn av Covid. Små dråper og aerosoler er hovedspredningsveien. Disse partiklene kan spre seg mye lenger enn den «trygge avstanden», som i Tyskland er halvannen meter, peker han på.

Ventilasjonen bruker to mekanismer for å senke konsentrasjonen av slike smittedråper i rommet: Den trekker aerosolene innenfra og ut, og den henter inn frisk luft utenfra.

– Dermed tynnes inneluften ut med uteluft som er aerosolfri og virusfri, sier Freytag.

Ettermontering

Poenget med at han mener det er desentralisert ventilasjon som er løsningen, er at det kan monteres raskt og enkelt.

– Folk møtes fremdeles noen steder. Noen kontorer og møterom. Skoler. Venterom, ikke minst. Her er det gode muligheter til rask ettermontering rett gjennom ytterveggen. Det trengs ikke rør eller kanaler. Du kan beskytte rommet mot virus raskt og effektivt, sier han.

Vinterkulden er et ekstra argument for å ettermontere lokale ventilasjonsenheter i enkeltrom:

– I et møterom eller på en arbeidsplass kan du ikke åpne vinduet hele tiden vinteren igjennom. Det blir for kaldt, men også for bråkete, sier han.

Ikke hepa-filter

Freytag og kollegene får mange spørsmål om hepa-filter.
– Da må du tenke på hvordan enheten er installert og virker. Du putter inn et pollenfilter i pollensesongen for å holde pollen ute, men Covid-19 er litt annerledes. Viruset er på innsiden, og du vil ta det ut. Det er grunnen til at du ikke trenger sterkere filter. Alt jeg vil gjøre, er å ta viruspartiklene og få dem ut. Du trenger ikke hepa-filter i desentralisert ventilasjon fordi uteluften er fri for aerosoler og partikler, sier han.

Noe helt annet er det når han får spørsmål om en romrenser. Når det er snakk om en frittstående enhet som renser luften inne i rommet, da trengs det et veldig sterkt filter, fastslår Kay Freytag.

Kan ikke bygge sykehus som før

Enerom og brede korridorer. Nå går det ikke an å bygge slike sykehus som helseforetakene ønsker seg for å spare penger.

– Det nytter ikke å lage en korridor som er maks 1,80 meter bred og samtidig opprettholde minsteavstand. Vi trenger brede korridorer som kan fylle flere funksjoner og skille klart mellom stier i hver retning, sier Magnus Nickl.

Han er arkitekt i sveitsiske Nickl & Partner og har spesialisert seg på sykehus. Nå må helsebyggene endres helt, mener han.

– Det blir enkeltrom som gjør det usannsynlig at du blir smittet av en annen pasient. Du kan bli isolert enkelt, og pleiere og leger har mye mer plass til å ta vare på deg. Store vindusarealer gjør at selv om du er isolert, er du forbundet med omverdenen. Dessuten blir det bedre tilgang til naturen – utsikt mot det grønne, og grønt inn i bygningen, ifølge Nickl.

Han snakker varmt for «lommesykehus» der hver spesialitet eller avdeling kan ha sin egen form, men der det bygges med moduler og raskt. Tusenvis av forskjellige rom, derimot, gir lang byggetid og mange byggefeil.

Powered by Labrador CMS