VEDLIKEHOLDSKRAV: Boligeieren må vedlikeholde badet sitt slik at det ikke skader leiligheten til naboen – selv om det er den samme naboen som har pusset opp badet og gjort så dårlig arbeid at det er blitt lekkasjer. (Illustrasjonsfoto – leiligheten på bildet er ikke den samme som dommen dreier seg om).

ARBEIDSLIV

Først gjorde de dårlig rørleggerarbeid, så sørget de for bruksforbud på badet

De pusset opp badet i andre etasje på amatørmessig vis, solgte etasjen – og fikk lekkasje ovenfra og rett ned på eget bad. Dermed saksøkte de kjøperen. Nå har «hobbyrørleggerne» fått medhold i retten, og kjøperen har forbud mot å bruke badet sitt.

Published

Opprinnelig eide paret hele tomannsboligen, men i 2016 solgte de andreetasjen med loft. I fjor sommer ble det avdekket en lekkasje i bjelkelaget mellom baderommene i første og andre etasje.

Fullt av feil

Her sto amatørløsningene i kø, viste det seg. Det var ikke membran i sluk eller til stammen på toalettet, toalettet kondenserte, sluket hadde ikke membran og det var bare tettet med silikon som nå hadde løsnet. Det er Polygon, som forsikringsselskapet Gjensidige hadde satt til å vurdere skaden, som oppsummerer situasjonen slik.

– Flis- og rørarbeidet på badet er ikke utført av fagfolk. Her er mange feil og mangler på arbeid som er utført og hva som er lov å gjøre selv. Det skriver Polygon, som peker på at selgeren – som fremdeles bor i første etasje – hadde gjort arbeidene selv.

«Må rives»

Badene både i første og andre etasje «må rives og bygges opp på nytt siden det er ufaglærte som har gjort dette», ifølge skadebegrensningsselskapet.

Saken endte i retten. Kjøperen mente at det var mangler ved badet. Det avviste Protector Forsikring, der selgerne hadde tegnet boligselgerforsikring. I egenerklæringsskjemaet sto det nemlig at badet var renovert av ufaglærte ved egeninnsats.

Selgerne, på sin side, forlangte at lekkasjen ble utbedret. De sto med et bad med åpen himling, taklys som var fjernet på grunn av fuktighet og vegg som ikke kunne tørkes før lekkasjen stoppet.

Krevde tvangssalg

Kjøperen fortsatte å bruke badet sitt mens forsikringsselskapene kranglet om hvem som hadde ansvaret for å utbedre skaden. Til slutt forlangte advokaten til selgerne at kjøperen måtte pålegges å selge hele boligen sin. Samtidig ba selgerne om at kjøperen måtte forbys å bruke boligen, eller i hvert fall at hun måtte forbys å bruke badet.

– Det er ikke min bruk av badet som har forårsaket skaden, men selgernes mangelfulle arbeider da de renoverte badet i andre etasje. Det dreier seg med andre ord om en skade som selgerne selv har forvoldt, mener kjøperen.

Plikt til å vedlikeholde

Det er ikke konstituert tingrettsdommer Sigrid Nysted og Nord-Troms og Senja tingrett enig i.

– Det er klart at det er en pågående lekkasje som fører til fuktskader på badet i selgernes seksjon, og som ikke kan stoppes på annen måte enn ved reparasjon av gulvet på badet i kjøperens seksjon, skriver hun i den ferske dommen.

En boligeier har plikt til å vedlikeholde enheten sin slik at hun forebygger skader på fellesarealene og andre enheter. I loven står det spesielt at hun har plikt til å vedlikeholde membran og våtrom og også at hun må reparere dem eller skifte dem ut når det er nødvendig.

Amatørarbeid betyr ikke noe

I denne saken har det ikke noe å si at hun kjøpte boligen av den samme naboen som klager på lekkasjen. Selv om det skulle være mangler som gjør at hun har krav på erstatning eller prisavslag, så er det eieren som har plikt til å vedlikeholde badet sitt slik at det ikke blir lekkasje som rammer naboen.

Kjøperen har et bad til med toalett, vask og håndholdt dusj. Det bidrar til at tingretten har bestemt seg for å forby henne å bruke baderommet frem til grunnen til lekkasjen er klar og lekkasjen er utbedret.

Powered by Labrador CMS