SANITÆR
Smart og barrierefritt på badet – her er trendproduktene
DÜSSELDORF: Badet skal også være smart, og nå er det viktigere enn noen gang at det er barrierefritt. Slik er de europeiske baderomstrendene akkurat nå.
Det tyske bladet Bad-Design som har satt seg fore å hjelpe leserne med jakten på det perfekte bad. I tillegg til å vise frem 25 gode eksempler, har fagbladet tatt for seg de siste trendene for baderomsinnredningen.
Ikke minst bekrefter trendgjennomgangen det som du har lest på nemitek.no mange ganger: Også badet skal være smart. Berøringsfølsomme skjermer på speilene og temperaturstyrte dusjer – og selvsagt intelligente toaletter.
Smartere speil
Teknologien er i stand til å revolusjonere selve opplevelsen med styring, informasjon og komfort. Men den er viktig for helsa, også: Intelligente toaletter kan passe på at brukerne holder seg friske.
Bad-Design er likevel mest opptatt av det som navnet tilsier: Designen.
– Lyset på det smarte badet er et sentralt stilelement, fastslås det.
Eksempelet som trekkes frem, er de opplyste speilene fra Emco. De kommer med LED-lys for å spare energi, men også med antidugg-varmefolie og indirekte lys på servanten. Belysningen betjenes med en berøringsskjerm med tre sensorer på selve speilet.
Det speilet har trendanalytikerne paret med et smarttoalett fra Duravit. Sensowash Starck er et oppvarmet dusjtoalett som byr på intelligent energisparing, luktfjerning, varmlufttørking og individuell justering av både vann, luft, setetemperatur og spyling. Det har nattlys og selvrensing – og ikke minst styring fra både fjernkontroll og app.
Barrierefritt
I tillegg til å være smart skal baderommet være barrierefritt. Tilgjengeligheten er ikke bare viktig fordi folk flest gjerne vil bo hjemme så lenge som mulig – og da skal det ikke være en høy terskel eller et trangt dusjkabinett som tvinger dem ut i tilrettelagt bolig. Nei, den betyr også mye av miljøhensyn: Hvis badet gjøres tilgjengelig når det bygges eller pusses opp uansett, så blir det mindre behov for ombygging senere – og færre ombygginger er som kjent godt nytt for klimaet.
Fagbladet bruker løsningene til tyske Hüppe som eksempel og minner også om sikkerheten: Færre terskler og mer hjelp til å løfte seg opp og holde seg fast bidrar til å hindre uhell og skader.
– Store walk-in-dusjrom er blitt stadig mer populære. De barrierefrie løsningene er ideelle for mennesker i alle aldre, og også for dem som har sterkt begrenset mobilitet, skriver Bad-Design.
Gull til støtte
Et annet godt tips er den sammenleggbare støttestangen fra Keuco. Den kan slås sammen slik at den ligger langs veggen når den ikke trengs som støtte – og siden den er designet av Studio F.A. Porsche og har fått gullmedalje i designkonkurransen If, skal den heller ikke se så verst ut når den er foldet ut.
Og endelig går det an å velge «Invisible Grip» fra Kaldewei i dusjen eller badekaret. Den nye overflatebehandlingen er tryggere å stå på uten å gli, men det gjør den ikke vanskeligere å holde rent, skriver Bad-Design.