OPPUSSERE: De er i gang med en ny sesong med mange kunder som vil pusse opp – Egil Jonassen (fra venstre), Sandra Johannesen og Karina Havnerås.

Oppussing tar av igjen

RYPEFJORD: I fjor pusset folk opp i stedet for å reise på ferie. Nå er det i ferd med å bli slik i år, også, forteller Karina Havnerås.

Published

Hun er en av søstrene hos Jonassen Rørservice. Sandra Johannesen begynte i bedriften som hjelpearbeider en sommer for 15 år siden – nå er hun daglig leder.

Søstrene Karina Havnerås og Iben Svane arbeider også hos Bademiljø-rørleggeren i Rypefjord utenfor Hammerfest. Her gjør de klart til enda et år i oppussingens tegn. Alle de ansatte var helt eller delvis permittert en stund etter at Norge stengte i fjor. Men så tok det av.

Neppe langtur

– Da vi åpnet igjen, fikk vi en pangstart. Så hadde vi en liten dupp i november og desember. Da tenkte folk «vi skal ikke pusse opp nå, for kanskje vi kan dra på ferie igjen». Men så begynte pågangen å stige igjen i slutten av januar når de fant ut at det neppe blir noen ferie likevel, sier Karina Havnerås.

Kundene er ikke spesielt sure av den grunn:
– Det er mange som synes at det egentlig er greit å få gjort litt hjemme. Alle har lyst til å reise, men når de ikke kan, så er det greit, det også, sier Sandra Johannesen.

Boligmangel

Hun forteller om store variasjoner mellom kundene.
– Du har den som pusser opp for å pusse opp, og tenker «rimelig, men nytt». Så er det de som vil ha litt ekstra og pusser opp for å øke standarden, beskriver hun.

Mange kunder over 50 år bruker penger på kvalitet og tenker at «dette er siste gangen vi pusser opp badet» – neste gang blir det snakk om å flytte til en mindre bolig.

Boliger er fremdeles mangelvare i Hammerfest. Byen mangler tomter til å bygge nytt, hus er dyrt – men mange renoverer.
– Det er tomter i kommunen, men dem er ikke folk interessert i. De ligger på feil sted, oppsummerer Egil Jonassen.

Rørleggermesteren startet bedriften i 1995. Nå har han med seg 13 ansatte. Ni av dem er rørleggere som jobber ute, og nesten alle har svennebrev.

Leies inn

Tidligere arbeidet han mye med skip og industri. Jobbene for fiskebåtene har nesten forsvunnet, mens det ennå er igjen noen industrioppdrag. Jonassen Rørservice tar sjelden på seg de store oppdragene.
– De går stort sett på pris. Er du en tusenlapp under, så får du jobben, sier han.

Derimot leies bedriften ofte inn av andre rørleggere til jobber i Hammerfest, og Jonassen selger også varer til hele fylket fra nettbutikken sin.

Hos Equinor på Melkøya har Jonassen hatt serviceavtale, og nå er rørleggerbedriften leid inn for å hjelpe til med sanitæranlegget på det nye sykehuset som skal bygges i byen.

Lokale fagfolk

– Vi vil ha lokale folk som jobber hos oss, sier Egil Jonassen. Han har leid inn hjelp et par ganger, men ønsker egentlig ikke å gjøre det.

– Vi har hatt nok folk hele tiden. Vi har måttet utdanne en del av dem selv, og så har de fått fartstiden her og tatt svennebrev. Nå har vi også en lærling, forteller han.

– Det som fungerer best, er de som begynner her som hjelpearbeidere. De har interessen. Sistemann som tok fagbrev, er over 50 år, og så har vi en hjelpearbeider som skal opp til høsten, sier Sandra Johannesen, som forteller om fem nye svennebrev på to år i bedriften.

Powered by Labrador CMS