Kjøkkenventilasjonen er brannbomber
– En potensiell brannbombe, advarer Stefan Myhre Pettersen og Arne Boyle hos Lindab. De stiller seg bak kritikken av manglende regler for avtrekk på kommersielle kjøkken.
– Vi er ikke kommet så langt i Norge, konstaterer Boyle.
Han er salgsdirektør for ventilasjon hos Lindab. Nå går han ut sammen med Stefan Myhre Pettersen – salgssjef for lufttekniske produkter – for å støtte kravet om regler som kan hindre ventilasjonsbranner.
200 grader i ventilasjonen
En ny rapport måler 667 grader i skorsteinen og mer enn 200 i ventilasjonen over en restaurantgrill, og gnistene spruter, fortalte nemitek.no i februar.
– Et kjøkken er ikke et kjøkken lenger. Det er forskjellige risikosoner, ifølge John-Andreas Johnsen i Ventistål, som har arbeidet lenge for regler som kan stoppe de mange brannene i ventilasjonsanlegg på restauranter.
Boyle og Pettersen er helt enige. De er bekymret for manglende regelverk rundt utstyr som står på kommersielle kjøkken og fyres med fast eller flytende brensel.
– Det er svært bekymringsfullt at det mange steder rundt om i landet bygges kjøkken hvor det benyttes standard spirokanal fra kjøkken med kullfyrte griller, mener de.
Fett i kanalnettet
De bedyrer at Lindab arbeider hver eneste dag sammen med leverandøren sin, Jeven AB, for at så lite fett som mulig skal slippe gjennom filteret. Likevel vil det bestandig være noe som blir med ut i kanalnettet.
– Det er en enorm fettproduksjon fra kullgrillen i seg selv. Når den er plassert sammen med annet fettproduserende utstyr, vil risikoen for fettgjennomtrengning bli enda høyere, sier Boyle og Pettersen.
Når de legger sammen at det kommer fett i kanalsystemet og at restauranten ikke følger de daglige rutinene som storkjøkkenleverandørene anbefaler, er konklusjonen klar:
– En potensiell brannbombe!
Sverige: – Uegnet!
De forteller hvordan feiermesterne i Sverige testet for ti år siden og fant ut at galvaniserte ventilasjonskanaler ikke egner seg som avtrekkskanaler i alle typer kjøkken. Resultatet ble at produsentene og myndighetene gikk sammen om et nytt regelverk. Der er det forskjeller mellom ulike typer kjøkken, ut fra hva slags utstyr som står der og hvordan det brukes.
– Der det er fare for store mengder fettansamlinger inne i kanalen, bør kravene i ISO 6944-2 om brann oppfylles både i og utenfor kanalen. Her anbefales det også at hele kanalens lengde skal holde EI 60, beskriver Boyle og Pettersen.
Likt for alle
De vil gjerne ha det på samme måte i Norge.
– Det er synd at man ikke kan være litt i forkant. Dette er ikke noe som gir noen som helst konkurransefordel for noen. Det handler om sikkerhet, sier Arne Boyle.
Når de fleste leverer anlegg som ikke er sikre nok mot brann, så er det på grunn av prisen.
– Det er alltid det billigste som rår. Det er trist, men sånn blir det gjerne hvis det ikke er noe regelverk å følge, uttaler han.
– I ventilasjonskanaler benyttes det i dag pakninger som ikke tåler mer enn maks 150 grader celsius kontinuerlig belastning. Med høye varmebelastninger over tid vil pakninger svekkes, og vi får et utett system som ikke er egnet til formålet. Lindab mener at det bør komme endringer i den tekniske forskriften for å gjøre det tydelig hvordan dette skal håndteres, sier Arne Boyle og Stefan Myhre Pettersen.
Da blir brannsikkerheten ivaretatt, og da leverer leverandørene på likt grunnlag, peker de på.
Les også:
-
Storkjøkken sløser med varmen
LILLESTRØM: Det er store penger å spare på kjøkkenventilasjonen. – Behovet varierer veldig i løpet av en dag, sier Anders Tingsvik.
-
Forebygger branner med filter
Flere filtre, montert i kanalen etter kjøkkenviften. Det er enda en måte å forebygge ventilasjonsbranner på.
-
Ventilasjonsbranner: – Forby utleie av lokaler
John Andreas Johnsen i Ventistål frykter liv vil gå tapt dersom ikke brannrisikoen med skitne ventilasjonsanlegg tas mer på alvor. Han mener utleieforbud av lokaler hvor sikkerheten ikke blir ivaretatt er veien å gå.
-
Norge på tåketoppen: – Ingenting er vedlikeholdsfritt i denne bransjen
SKJETTEN: Kokken skrudde av vanntåken over grillen. Det endte med at restauranten brant. Norge ligger på vanntåketoppen, men ikke alle bruker hettene riktig.
-
Ingen konkrete krav til renhold av kanaler
Brann i ventilasjonskanaler kan få store konsekvenser, men Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har ingen konkrete krav til renhold av ventilasjonsanlegg.
-
Ny ventilasjonsbrann – kullgriller er brannbomber
GRÜNERLØKKA: Enda en gang har kullgrill og ventilasjon ført til brann. – Nå må noe skje! Dette er en av de største brannbombene vi har! sier innsatsleder Eirik Håheim Pedersen.