MED: Daglig leder i Hunt VVS, Robert Hunt (t.v.) og daglig leder i 123 Rør, Ronald Tvedt satser sammen med VB Gruppen.
Foto: Hunt VVS/123 Rør
Fra konkurrenter til samarbeidspartnere: – Vi får større slagkraft
Fire bergensrørleggere blir en del av VB Gruppen og trapper med det opp kampen om bergensmarkedet. Samlet kjemper de om et marked med en årlig verdi på tre milliarder.
– Ja, det er klart, det er jo et mål at dette skal være med å bidra til at vi sikrer oss noen flere kontrakter og at vi tar noen markedsandeler, sier daglig leder i Hunt VVS, Robert Hunt.
– Vi går fra å være konkurrenter til å bli samarbeidspartnere. At vi nå bli en del av et konsern gjør at vi får ned kostnadene, samtidig som vi får større slagkraft, sier daglig leder i 123 Rør, Ronald Tvedt.
Med på eiersiden
Sammen med to andre bergensrørleggere, har Hunt VVS, 123 Rør AS, Rørlegger E. Sjøstrøm og Olav Mørner blitt med i det nyetablerte konsernet VB Gruppen. I underkant av 50 norske rørleggerbedrifter er med og etablerer Norges første landsdekkende rørleggerkonsern, med utspring i rørleggerkjeden Varme & Bad (VB).
Det nyetablerte konsernet vil ha rundt 750 medarbeidere og en forventet omsetning på over 1,5 milliarder allerede i 2023. I tillegg til de rundt 50 bedriftene som går inn i VB Gruppen hundre prosent, vil konsernet ha i underkant av 100 tilknyttede bedrifter i et kjedesamarbeid. Disse representerer en omsetning på ytterligere 1,7 milliarder.
– Jeg ser større potensial i dette konsernet og denne modellen enn det å fortsette som en frittstående bedrift. Det geniale med denne modellen er at alle rørleggerbedriftene er med på eiersiden, i motsetning til at et større firma bare hadde kommet og kjøpt oss opp, sier Hunt.
Flere er på vei inn
På kort sikt skal de fire selskapene fortsette som før, uten at verken kunder eller andre vil merke noe til endringen. På lengre sikt kan det imidlertid bli snakk om at flere selskaper blir en del av konsernet og at det kan bli etablert større enheter og avdelinger.
– Det er i alle fall to lokale aktører til som er i seriøs dialog med konsernledelsen. Hva som kommer ut av det vet jeg ikke, men det blir spennende å se, sier Hunt.
Tvedt i 123 Rør forteller at de fire aktørene som allerede er inne kommer til å fortsette som før, i alle fall ut 2023.
– Etter hvert skal vi nok bli avdelinger og det kan også være snakk om at noen av oss samles under samme tak, sier Tvedt.
– Hvordan vi gjør dette er egentlig opp til oss selv, ikke konsernledelsen. Selv tenker jeg imidlertid det vil være naturlig at vi blir noen større enheter, samtidig som vi beholden den lokale tilhørigheten og identiteten, sier Hunt.
Et viktig satsingsområde
Ifølge Bergensavisen teller de fire VB-selskapene i bergensområdet 60 ansatte og de hadde i 2022 en omsetning på nærmere 120 millioner kroner. Konsernsjef i VB Gruppen, Anders Almestad, anslår overfor avisen at verdien av det totale rørleggermarkedet i Bergen er på tre milliarder kroner årlig.
Potensialet for å sikre seg en større del av kaken er, med andre ord, betydelig.
– Bergen skal være en av de viktigste satsingsregionene våre de neste årene. Og ja, vi er i dialog med flere bedrifter her, sier konsernsjefen i VB Gruppen.
Han forteller at kompetanseutvikling blir viktig fremover, i tillegg til å sikre bedre innkjøpsavtaler og gi gode anbud.
– Målet er å ta en enda større andel av bergensmarkedet, både gjennom organisk vekst og oppkjøp. Men vi ønsker å ha kontrollen selv. VB Gruppen skal være rørleggerstyrt, avslutter Almestad.