ENERGI OG MILJØ
Rørentreprenøren som bygde mest energismart
BRYNE: Bryne Rør kom tilbake på Hotell Jæren etter nesten 50 år. Resultat: Pris for årets energismarte bygg.
Hotellet har halvert energibruken og økt aktiviteten.
– Det er mye gammelt som er byttet ut, fastslår Børge Haus-Reve. Han prosjekterte anlegget.
– For vår del har det hovedsakelig vært konvertering fra gasskjele til luft-vann-varmepumpe og å få en varmepumpe som var dimensjonert for både rehabilitering og nybygg, forteller han.
I tillegg har Bryne Rør gjort mye arbeid med tappevannssirkulasjonen og sanitæranlegget.
Var med i 1977
Det er slett ikke første gangen Bryne Rør har arbeidet på det lokale hotellet. Da det ble bygd i 1977, var det samme rørleggerbedrift som hadde prosjektet.
– Vi fant igjen de gamle tegningene, forteller faglig leder og prosjektansvarlig Helge Nordbrønd.
Det er ikke bare enkelt å gå i gang med et bygg fra 1977 med datidens etasjehøyder.
– Det å gå inn i gammel bygningsmasse med store rør og kanaler er ofte utfordrende. Det har vært mye som må tilpasses. Men jeg tror det har gått ganske bra, sier Børge Haus-Reve.
Halvert energi
Hederen i ettertid tyder på at han godt kunne tatt i litt hardere med oppsummeringen sin. Nelfo og Elektroforeningen kåret nemlig Hotell Jæren til Årets energismarte bygg.
Siden ferdigstillelsen i fjor og oppstarten av nytt anlegg er energibruken redusert med 50 prosent, skriver juryen. Samtidig er luftmengdene økt, det er tilført kjøling, innemiljøet er blitt betydelig bedre og kundene er bedre fornøyd.
Byggmester P. Undheim var totalentreprenør på prosjektet.
– Vi hadde tett samarbeid med både automasjon og ventilasjon. Når det er delte entrepriser og vi er med i teknisk pakke, stiller det krav til at vi må samarbeide godt. Dette er folk vi kjenner, sier Haus-Reve.
Luft-vann-varmepumper
Meningen var å totalrenovere alle de tre etasjene med hotellrom i 2020. Så kom pandemien. Dermed ble energi og ventilasjon utsatt. Nå bygger hotellet også 45 nye rom.
– Luft-vann-varmepumper er godt egnet i klimaet her på Jæren. Hotellet hadde en vurdering på væske-vann med borehull, men de satte streken ved luft-vann. Oppvarmingsmessig er det bra, sier Børge Haus-Reve.
Hotell Jæren har altså fått skiftet ut gasskjelen og montert elektrisk kjele med varmepumpe for å varme opp ventilasjon og forbruksvann. Kjøleanlegget bruker samme varmepumpe.
Ventilasjonsanlegget ble byttet ut med nytt anlegg med roterende gjenvinner som økte luftmengdene til dagens krav. Alle rommene i konferansedelen av hotellet fikk behovsstyring av ventilasjon, varme, kjøling og lys opp mot booking, tilstedeværelse, luftkvalitet og temperatur. På hotellrommene styres varme og ventilasjon ut fra booking, fukt på bad og temperatur.
Norden rundt
Bryne Rør arbeider for øvrig mange flere steder enn bare på Jæren.
– Vi har veldig mange boliger og hytter her i regionen. Men ellers bygger vi litt modulhotell rundt forbi, forteller Helge Nordbrønd.
– Fra august til november bygger vi på Kårstø for Equinor, og i fjor bygde vi hotell i Danmark. Vi følger entreprenøren, Algeco, som leverer modulbygg. Da må vi legge alt av hovedrørføringer i korridorer – varme og sprinkler, forteller han.
Resultatet er at bedriften trenger rørleggere som vil reise.
– Vi har prosjekter i Stjørdal og i Nord-Sverige. Hvis du bruker tre måneder på jobbene, så er det lettere å få folk til å reise enn på en to års jobb. Vi ansetter folk som utelukkende skal reise, og de tar gjerne de langsiktige oppdragene, forteller Nordbrønd.