Ti års kamp mot legionella
Apurgo feirer ti år med arbeid mot legionella. Jubileumsåret markeres med gaselle-diplom.
– Vi ligger an til å bli gasellebedrift neste år, også, forteller daglig leder Lise Marie Nergaard.
Det begynte på NTNU. Apurgo bygde stein for stein, valgte å vokse forsiktig og beholdt kontorplassen i inkubatormiljøet på universitetet i flere år.
– Jeg har vært med i teknologibedrifter før, med eksplosiv vekst. Fra åtte til 150 ansatte i løpet av et år, sier Nergaard. Det endte med dundrende konkurs.
Gaselle
– Det er ikke vanskelig å vokse, men det kan være vanskelig å bli der. Vi skal forvalte pengene til eierne på en fornuftig måte. Vi ble gasellebedrift i år, ligger an til å bli det neste år, også, og styrer mot et godt plussresultat, forteller hun.
Nå har trondheimsbedriften feiret tiårsjubileum. I løpet av de ti årene er bygninger fra Hammerfest i nord til Arendal i sør beskyttet mot legionella.
– Vi har et godt ambassadørnettverk som vi skal forsterke og foredle videre fremover. Kundeløftet vårt er at de skal spare tid, de skal spare energi og så skal vi gi dem den økte tryggheten for at de blir ivaretatt og mot bakteriell vekst i byggene sine, sier Apurgo-sjefen.
Energi og tid
Fagansvarlig Hanne Therese Skiri trekker frem at metoden med sølv- og kobberioner som fjerner biofilm og stopper legionella, ikke bare gir trygghet og gjør at kundene kan senke temperaturen og spare energi. Den sparer tid, også. Hun peker på Scandic-hotellene i Trondheim som eksempel.
– De har fått en stor besparelse på tiden til å rengjøre dusjhoder og slanger, sier hun.
Rundt i verden er det flere som har teknologier som bruker sølv og kobber til å beskytte mot legionella.
– De er forskjellige, og det er ikke alle som har et overvåkingssystem som vi har. Det gir ekstra trygghet, ifølge Skiri.
Apurgo leverer først og fremst i Norge, men den trønderske EU-representasjonen – Trøndelagskontoret – har hjulpet på veien mot eksport, også. Det første anlegget er på plass i London.
Andre bakterier, også
Veien videre handler om forskning og utvikling, og også om nye løsninger for å gjøre vannet trygt.
– Det som er viktig for Apurgo, er å være en del av fagmiljøet ved NTNU og bruke mye av den kompetansen som finnes der. Vi kjører studentoppgaver og kontinuerlige utviklingsprosjekter. Vi har utviklet et helt eget legionellaprogram, men nå går vi videre for å se på andre typer bakterier i tillegg, sier Lise Marie Nergaard.
Innovasjon Norge og Forskningsrådet bidrar med støtte. Nå har Apurgo en kjemiker inne i to år med støtte fra Innovasjon Norge. I neste omgang er planen å utvikle en enhet som kan brukes i industrien – i dag er sykehjem, skole og helsebygg de viktigste kundene.
2019-omsetningen ender på rundt 11 millioner kroner.
– Målet er å skape en solid arbeidsplass som er attraktiv for de ansatte. Da holder det ikke å doble omsetningen – da må vi ha flere produkter ute i flere ulike markeder, sier Nergaard.