PRIVATISERING: Rune Berg, leder for service og drift i Delta, frykter privatisering som følge av at produksjonen faller når byggdriftere forfremmes til lederjobber som de ikke vil ha.

Advarer mot å gjøre byggdrifteren til leder

Deltas Rune Berg kritiserer kommuner som gir de beste fagfolkene ansvar utover sitt eget fagfelt.

Publisert

Bruk byggdrifteren som byggdrifter, ikke som leder! Deltas Rune Berg kritiserer kommuner som gir de beste fagfolkene ansvar for personal og økonomi uten ekstra opplæring og ressurser.

– Byggdriftere er fagarbeidere med stolthet over eget fag, og byggdrifterfaget er et fag i utvikling, sier Berg. Han er leder for service og drift i fagforbundet Delta.

Ikke meldt deg på Driftskonferansen enda? Sikre deg plass nå!

To fagfelt ekstra

Nå går han hardt ut mot en praksis der byggdriftere og ingeniører får lederjobber med ansvar for personal og økonomi.

– Plutselig får du ansvaret for to komplekse fagfelt i tillegg til det du driver med. Du skulle tro at vedkommende har mest lyst til å jobbe med det han er utdannet til og det som er faget hans. I stedet blir det mye tid som går med til å administrere oppgaver. En person som er flink, blir belønnet med å bli satt til ting han ikke kan! tordner Rune Berg.

Sykmeldinger

Som fagforeningsmann ser han ofte sykmeldinger på grunn av oppgaveskvisen, og han mener at løsningen gir dårlige resultater og fører til frustrasjon og forvirring. Samtidig gir systemet liten mulighet for å utvikle seg i faget sitt uten samtidig å bli leder.

– De som blir ledet, skal opprettholde produksjon og effektivitet, og resultatet er at økonomi og drift overskygger ledelsen og oppfølgingen av personalet. Vi får høre at de menneskelige ressursene er den største ressursen vi har. Stemmer det, så er det viktig at de som bruker dem, har den rette kompetansen, sier Berg.

– Fortjener ikke fagarbeiderne våre den respekten at de blir ledet av kvalifiserte folk? spør han.

Husk å melde deg på Driftskonferansen 2019! 

Skylder på kommunene

Visepresident Kjetil Lein i Nito har medlemmer som opplever det samme. Han legger skylden på kommunene. Det er ikke ingeniøren som er problemet, mener han.

– Problemet er at ingeniøren ikke får det verktøyet hun trenger for å fungere bra som leder. Det er kommunens toppledelse som svikter. Du ender opp med å bli leder og få null oppfølging av arbeidsgiver. Ingeniøren er ansatt fordi hun kan faget, så viser hun seg som et talent og blir leder.

UENIGE: Nito-visepresident Kjetil Lein mener det er toppledelsen i kommunene som svikter. KS-direktør Anne-Cathrine Hjertaas protesterer og vil ha ledere med tverrfaglig kompetanse. En person som er flink, blir belønnet med å bli satt til ting han ikke kan! Rune Berg

Lein advarer likevel mot å la være å forfremme fagarbeidere og ingeniører:

– To tredjedeler av alle lederne i de 500 største selskapene er økonomer. Like barn leker best og rekrutterer hverandre til hverandres selskaper og styrer. Vi må få inn flere med en annen kompetansebakgrunn, sier han.

KS: – Myter!

Virkeligheten er slett ikke slik som spesielt Lein beskriver den, protesterer Anne-Cathrine Hjertaas – avdelingsdirektør for arbeidsliv og arbeidsgiverpolitikk i kommunenes organisasjon KS. – Nei, vet du hva?! Du representerer fryktelig mange myter om hva som skjer i kommunal sektor, sier hun.

– Det vi trenger fremover, er flinke fagfolk. Dere i teknisk sektor er ikke mange i antall, men dere representerer store verdier. Når vi spør våre ledere om hva vi trenger fremover, er svaret at vi trenger ansatte og ledere som har tverrfaglig kompetanse og kan samarbeide, sier hun.

– Hvis du ikke trives som leder, kan du takke nei. Du har også et personlig ansvar!

Meld deg på Driftskonferansen 2019 her og nå!

– Fører til privatisering

Rune Berg advarer : Når fagfolk blir forfremmet til lederjobber som de ikke er motiverte for, kan resultatet bli at hele tjenesten privatiseres:

– Det som skjer, er at produksjonen går ned. Da kommer politikere og økonomer på banen og vil sette ut oppgavene til private!

ANNONSE