Ola Lind, seksjonsleder for nye sykehus og energi ved Oslo universitetssykehus, mener hele verdikjeden må ta ansvar for å få fart på energieffektiviseringen. – Kortsiktig tenkning er en dødfødt strategi, sier han.

ENERGITEKNISK KONFERANSE 8. MAI

Slik skal de spare millioner i energi

Oslo universitetssykehus (OUS) forvalter over én million kvadratmeter med sykehusbygg, men energiforbruket er en enorm utgiftspost. Nå skal de spare 60 millioner kilowattimer – og metoden kan forandre hele bransjen.

Publisert Sist oppdatert

Ola Lind, er seksjonsleder nye sykehus og energi ved OUS, er tydelig på at energieffektivisering må være strategisk forankret.

– Vi er i ferd med å bygge hundretusenvis av nye kvadratmeter sykehus, samtidig som vi faser ut eldre bygg. Samtidig bruker vi enorme mengder energi, og vi må ha en modell som sikrer at vi faktisk oppnår resultater, sier Lind.

Sykehusene står for et massivt energiforbruk, og selv en reduksjon på 20 prosent vil gi enorme besparelser. Nå satser sykehuset på en ny versjon av EPC-modellen, et system for energieffektivisering.

Vil ryste markedet

– Vi har sett at dagens praksis ikke er god nok. Derfor må vi gjøre EPC-modellen mer attraktiv for både markedet og oss som sykehus, sier Lind.

For Oslo universitetssykehus handler det ikke bare om små tiltak, men om store strukturelle endringer. EPC-modellen gjør at private leverandører tar på seg risikoen med energisparende tiltak og først får betalt hvis energisparingene faktisk skjer. Dette kan være en gullgruve for entreprenørene – men det krever at de tenker langsiktig.

– Kortsiktig tenkning er en dødfødt strategi!

Lind mener at hele verdikjeden må skjerpe seg:

–  Entreprenørene må slutte å tenke på kjappe gevinster. Skal vi lykkes med EPC, må de se dette som et partnerskap, ikke bare et kortsiktig prosjekt. Vi må sitte på samme side av bordet, sier han.

Han legger til at sykehuset er avhengig av at entreprenørene faktisk tjener penger på dette.

– Vi legger til rette for at dette skal være lønnsomt, men da må bransjen levere! sier Lind.

Må slutte å prate – starte å handle

Til tross for store planer, er Lind klar på at energieffektivisering i Norge fortsatt har en lang vei å gå.

– Vi er veldig gode til å prate om det, men vi har for mange eksempler på prosjekter som ikke har fungert. Det må vi endre, sier han.

På Energiteknisk konferanse 8. mai vil Lind presentere de konkrete tiltakene sykehuset har satt i gang og utfordre bransjen til å ta grep.

– Det blir en viktig diskusjon. Hvis vi ikke begynner å jobbe mer systematisk med dette, vil vi fortsette å kaste bort enorme summer på unødvendig energibruk, avslutter han.

Powered by Labrador CMS