Ny teknologi tar styring i gamle bygg: – En game changer
Nå er det ikke bare luft og ventilasjon de skal styre. Lindab og Airthings kommer med den ny løsning som også tar kontroll over oppvarming og kjøling i gamle og nye bygg.
Et mini-styringssystem, sier Eirik Austad til nemitek.no.
Austad er administrerende direktør i Lindab Norge. Sammen med Airthings stjeler Lindab showet på proptech-samlingen under Oslo Innovation Week. De møter stor interesse for nylanseringen sin.
Ettermonterer
– En gamechanger for renoveringsmarkedet, erklærer Austad.
– Den gir umiddelbare energibesparelser og bedre kontroll over bygninger. Løsningen forlenger dermed levetid og forbedrer byggenes funksjonalitet, sier han i en pressemelding.
Det er et år siden Lindab og Airthings lanserte samarbeidet sitt. Nå går de videre fra inneklima til energi. Målet er å bidra til å gjøre byggenæringen og eiendomsbransjen mer bærekraftig.
De begynte med å ettermontere smarte spjeld som kan regulere luften automatisk. Sensorene til Airthings styrer spjeldene til Lindab.
I den nye løsningen som de to partnerne har lansert, har de også integrert oppvarming og kjøling i løsningen.
Mer enn bare luft
– Det gjør at vi tar et gigantisk sprang mot virkelig bærekraftige bygg, sier administrerende direktør Øyvind Birkenes i Airthings.
Eirik Austad omtaler det som et mini-styringssystem som styrer et rom eller et kontor.
– Du kan ta kontrollen med mye mer enn bare luften. Når du blåser inn luft i rommene, så jobber systemene mot hverandre hvis ikke varmen er skrudd av, sier han.
Motarbeider
– Det står ganske mange gamle bygg rundt omkring hvor de jobber mot hverandre, sier salgsdirektør Ståle Svensson i Lindab.
– Når ventilasjonen står og spiller kald luft mot radiatorene som har en død aktuator, blir det for varmt. Det vi gjør nå, er at vi styrer radiatorer og eventuelle kjølepanel via det samme systemet.
I Nordisk Skibsrederforenings kontorer på Frogner i Oslo er den oppgraderte løsningen allerede tatt i bruk. Kontorene ligger i en kontorvilla fra 1916. Solco Bygg er i gang med å oppgradere eiendommen, med Lid Ventilasjon som ventilasjonsentreprenør.
Verneverdige
– Det nye systemet er utrolig allsidig og passer sømløst inn i eldre strukturer som denne villaen. Løsningen gjør det mulig for oss å modernisere bygget uten å måtte gå på kompromiss med byggets historiske integritet, sier administrerende direktør Hans Solberg i Solco Bygg i pressemeldingen.
– Dette er et ypperlig eksempel på hvordan teknologi kan brukes til å gjøre eldre bygninger mer bærekraftige og energieffektive uten at det går på bekostning av verneverdige verdier, mener Håkon Lid, som grunnla og leder Lid Ventilasjon.
96 prosent
Eirik Austad i Lindab mener at det er viktig å hjelpe eiendomseierne som sliter med å oppfylle strengere energikrav. Samtidig er de mer opptatt enn noen gang av å spare strøm.
– Behovet for kostnadseffektive, bærekraftige løsninger har aldri vært større, sier han.
Ifølge produktambassadør Martin McGloin i Airthings anslår EU at 96 prosent av alle byggene som er bygd før 2010, må renoveres for å tilfredsstille de nye energikravene.
– Skal vi komme i mål med dette arbeidet må vi samarbeide innad og på tvers av bransjer, sier han.
Trådløs
Slik beskriver partnerne den nye løsningen:
- Den oppgraderte løsningen har en direkte trådløs integrasjon mellom innendørs luftkvalitetsmonitorer fra Airthings og Lindabs VAV-demper Ultralink.
- Ultralink modulerer mengden luft som brukes til ventilasjon basert på sanntidsdata fra Airthings-sensorer som måler CO₂, temperatur og fuktighet. I tillegg sender Ultralink signaler til rommets varme- eller kjølesystemer for å tilpasse temperaturen.
- Løsningen gjør at bygg uten et bygningsstyringssystem (BMS) og uten god lokal kontroll kan optimalisere energibruken i henhold til den faktiske etterspørselen til rommet.
- Løsningen passer spesielt godt for eldre bygninger som krever tekniske oppgraderinger uten behov for total oppussing.