GODE ODDS: Det gir ikke rare gevinsten å spille på at varme- og kjøleanlegget hos Norsk Tipping holder bra, mener Fredrik Moe Jacobsen (fra venstre), Olai Johannes Leganger Wattnberg og Tore Fagerheim. FOTO: Georg Mathisen
GODE ODDS: Det gir ikke rare gevinsten å spille på at varme- og kjøleanlegget hos Norsk Tipping holder bra, mener Fredrik Moe Jacobsen (fra venstre), Olai Johannes Leganger Wattnberg og Tore Fagerheim. FOTO: Georg Mathisen

Gambler ikke på vannet

– Vi forlenger levetiden i anlegget.

Published

Norsk Tipping gambler ikke på vannkvaliteten. – Vi forlenger levetiden i anlegget, sier Tore Fagerheim i Air-Sep Norge.Fagerheim er blant dem som har fått den etterlengtede telefonen fra Hamar. Han ble ikke lottomillionær, men til gjengjeld solgte han vannbehandlingsutstyret som sørger for at kommende millionærer blir ringt opp av folk som sitter i godt inneklima.Ikke sikret deg plass på Driftskonferansen 2019? Meld deg på nå!

Slipper lufttrøbbel

En av fordelene med utstyret fra Air-Sep Norge er at varme- og kjøleanlegget slipper problemene med gasser. – Det blir en bedre varme- og kuldegjengiver, sier han.– All væsken som blir etterfylt på varme- eller kjøleanlegg, er først innom tanken og blir avgasset. I isvann- og varmeanlegg som henter vann fra nettet, er vannet oksygenrikt. Jo kaldere væsken er, jo mer luft – og jo mer trykk i væsken, jo mer luft, forklarer han.– Dette er Henryloven i praksis. Gassinnholdet i en væske er proporsjonalt med trykk og temperatur. I tanken er det en høyeffektiv permanentmagnet som skiller ut magnetitt og andre magnetiske partikler, som for eksempel jernspon. Dette bidrar også til inert – reaksjonsfattig – væske.

Propan

Nå har Caverion installert Air-Sep-behandling i det nye anlegget hos Norsk Tipping.– De gamle kjølemaskinene er byttet ut med nye, mens isvanntanken er gjenbrukt, forteller Fredrik Moe Jacobsen og Olai Johannes Leganger Wattnberg hos Caverion Hamar.– Det er jo grønn tankegang at ikke alt skal være nytt. Det som ser bra ut og er fullt funksjonelt, skal gjenbrukes. ABK har levert anlegget med propan som medium. Det er ikke skadelig for ozonlaget, og det fungerer like bra med mindre væske, sier de to.

– Lever lenger

Ifølge Tore Fagerheim kommer anlegget til å ha lengre levetid på grunn av løsningen:– Det er jo vanlig prosedyre på mange varmeanlegg at vaktmesteren går og fyller på litt vann hver dag. Det oksygenrike vannet fra nettet er med og lager korrosjon i anlegget. Her kvitter Air-Sep-en seg med luft slik at det ikke kommer nettvann rett inn på anlegget. Det er utluftet først, og det forlenger levetiden på anlegget, sier han.– Vannet i varme- og kuldeanlegg skal ikke skiftes ut mer enn maksimalt to–tre ganger i løpet av levetiden. Det er ikke bra å fylle etter hele tiden.Fagerheim forklarer at det er ekspansjonsbehovet som er dimensjonerende, og da snakker han om reell ekspansjon. Der er ingen begrensning på størrelse.– Air-Sep regulerer trykk, tar seg av ekspansjonen og skiller ut luft, sedimenter og magnetitt, sier han.Air-Sep Norge AS startet opp i Norge i juli i fjor og har agenturet på Air-Sep i Norge.