NØYTRALT: Bestemmelsene om energifleksible varmesystemer er de samme uansett hvilken varmekilde som brukes. (Illustrasjonsfoto – løsningen på bildet er tilfeldig valgt)

ABK Qviller ut mot sak om avtrekksvarmepumper:

- Skivebom og sterkt misvisende

– Jo, løsningene våre med avtrekksvarmepumpe dekker tek-kravet, ifølge ABK-Qviller. Produktansvarlig Christian O. Arnesen reagerer på tirsdagens oppslag.

Published Last updated

Avtrekksvarmepumper i hver enkelt leilighet er ikke godt nok i et leilighetsbygg, skrev nemitek.no tirsdag. Arnesen, som er senioringeniør og produktansvarlig hos ABK-Qviller, reagerer på både oppslaget og konklusjonen fra DiBK:

– Overskriften «Avtrekksvarmepumpe i leilighetene er for dårlig for tek» sår i beste fall tvil om dette produktet i det hele tatt kan benyttes i leilighetsbygg, mener Arnesen.

– Skivebom

– Overskriften er skivebom og sterkt misvisende. DiBK sier ikke at avtrekksvarmepumper ikke er godkjent, men ytrer at produktet i seg selv ikke dekker alle krav til fleksibilitet. DiBK mener at en slik løsning må suppleres med et sentralt rørsystem, som ikke trenger å benyttes, men skal kunne tas i bruk om senere ønskelig, skriver han.

– Denne forståelsen kan vi også dele dersom utbygger velger tek-17 og lener seg til prekvalifisert løsning.

Preakseptert kan fravikes

– I veiledningen til §14-4 annet ledd er kravet til energifleksibilitet og felles teknisk rom plassert under «preaksepterte ytelser». Preaksepterte ytelser er noe man kan velge å forholde seg til eller fravike, peker Christian O. Arnesen på.

Da må det i tilfelle dokumenteres at den løsningen som velges, oppfyller funksjonskravene minst like godt som de preaksepterte.
– Det er på dette punktet vi forstår at Sweco ønsker en debatt, skriver han.

Det var Swecos fagråd for VVS som ba DiBK avklare om desentraliserte avtrekksvarmepumper i leilighetsbygg oppfyller tek-kravene.

– Avtrekksvarmepumpe dekker kravet

- Slik vi ser dette, vil vår løsning for bygg over 1000 kvadratmeter med avtrekksvarmepumpe, enkelt dekke kravet til fleksibilitet. Når utbyggere følger våre anbefalinger, vil løsningen være innenfor 60-prosentskravet med god margin og dermed oppfylle funksjonskravene, sier Arnesen.

– Siden dette har blitt til en usikkerhet i bransjen på om noen form av desentraliserte løsninger kan benyttes, ønsker vi en debatt velkommen, uttaler han.

ABK-Qviller vil bidra ved å ta kontakt med både DiBK og Sweco i denne saken.
– Vi håper det kan bidra til klarhet og trygghet for bransjen som vi vet at er opptatt av å finne gode løsninger, understreker Christian O. Arnesen.

Powered by Labrador CMS