
VARME
Bruker lydbølger i stedet for kuldemedier
FRANKFURT: Varmepumpene bruker lyd i stedet for kuldemedier. – Dette vil forandre kjøling og oppvarming fullstendig, sier Alexander Weisz.
Han er sjef for forretningsutvikling i Blue Heart Energy. Den nederlandske bedriften har utviklet en varmepumpe som går på termoakustikk. Det vil si at den bruker lydbølger i en lukket krets for å produsere varme eller kulde.
Teknologien har vært brukt i industrien, men dette er den første gangen den tas i bruk for å drive varmepumper i vanlige boliger.
– Endrer verden
– Mye kommer til å bli endret i fremtidens oppvarming og kjøling. Den termoakustiske teknologien som vi har utviklet, kommer til å endre denne verdenen fullstendig, hevder Weisz.
Han vil ha en fremtid uten kuldemedier som kan påvirke klimaet.
– En av løsningene er propan, og det er faktisk en god løsning. Men propan har begrensninger. Den er eksplosiv. Det betyr at i en maskin som skal stå innendørs, kan du bruke ganske lite. Derfor får du ikke mye energi ut av den. Utendørs har du andre problemer med propan, sier han.

Helium
Svaret fra Blue Heart er en varmepumpe som er mindre, som yter mer og som ikke er dyr.
– Den er stillegående, den passer for både nye og eksisterende bygninger, og den er enklere å installere, ifølge Weisz.
Den forseglede sylinderen som sørger for varme eller kulde, trenger ikke mer plass enn 55×55×55 centimeter. Den er fylt med helium.
Stillegående
En motor lager lydbølger som komprimerer eller ekspanderer heliumgassen. Når gassen ekspanderer – altså utvider seg – tar den opp varme fra en kilde med lav temperatur. Når den så komprimeres – presses sammen – øker temperaturen, og gassen avgir varmen til en varmeveksler som distribuerer varmen til boligen.
Til tross for at varmepumpen bruker lydbølger, er den helt stillegående. Den holder seg under 30 dB, som er på nivå med et moderne kjøleskap.
Varmepumpepartnere
– Nå arbeider vi sammen med mange kunder over hele verden for å ta i bruk denne enheten i produktene deres. Det er i varmepumper, det er i air condition, det er i andre kjøleløsninger, men også i industrien. Fordi du ikke vil ha eksplosiv propan på et industrianlegg, slår Alexander Weisz fast.
Han understreker at Blue Heart ikke har planer om å konkurrere mot varmepumpeprodusentene.
– Vi skal ikke bygge noen varmepumpe eller air condition. Vi selger nettopp til produsentene over hele verden, slik at de kan integrere Blue Heart-enheten i produktene sine, forteller han.
Blue Heart går ut på markedet neste år, i første omgang med en enhet på 6 kW med tanke på boliger. Foreløpig er produktet klart for alle som vil teste det.
Blue Heart Energy sprang ut fra TNO, en nederlandsk forskningsorganisasjon som kan sammenlignes med Sintef.
KI lager miljødeklarasjoner
De automatiserer hele prosessen med å lage miljødeklarasjoner.
– KI er 100 prosent enklere og 98 prosent raskere, men også 98 prosent billigere, sier Zahra Mahdipur i tyske Terranext.
– Miljødataene, EPD-er, er selve grunnlaget for bærekraftige bygninger. Men prosessen er ekstremt kompleks, tar tid og er dyr, sier hun.
Terranext har utviklet en løsning der kunstig intelligens håndterer alt.
– I stedet for å ta flere måneder, skjer dette på noen sekunder eller minutter, sier hun.