![Audun Brenne i Statkraft Varme mener at sorptiv kjøling avfeies for enkelt. Han påpeker at teknologien kan være både smart og lønnsom under riktige forutsetninger og viser til piloter som Hangaren på Lade i Trondheim.](https://image.nemitek.no/406044.webp?imageId=406044&x=0.00&y=0.00&cropw=99.01&croph=100.00&width=960&height=548&format=jpg)
KOMMENTAR
Mener Mysen bommer på konklusjonen – sorptiv kjøling kan lønne seg
Sorptiv kjøling avfeies for enkelt, mener Audun Brenne i Statkraft Varme. Erfaringer fra piloter og eksisterende anlegg viser at løsningen kan være både økonomisk og miljømessig gunstig – under riktige forutsetninger.
I artikkelen «Denne formen for kjøling lønner seg ikke» på nemitek.no, refereres det til en analyse som er utført av Mads Mysen, fagdirektør i GK. Vi ønsker forskning og utvikling velkommen, men mener analysen fra Mysen er for bombastisk da sorptiv kjøling kan være et smart og lønnsomt valg under visse forutsetninger.
I Statkraft Varme er vi opptatt av forskning og utvikling som kan bidra til å skape gode varme- og kjøleløsninger som er til det beste for kunden og miljøet.
Våre kjølekunder har positiv erfaring med ulike kjøleløsninger via kjølenett, varmepumper, samt store og små absorpsjonskjølemaskiner. For tiden gjennomføres det en pilot hvor sorptiv kjøling (og hvor adiabatiska/evaporativa kjøling er en viktig del av denne prosessen) blir benyttet i et større næringsbygg i Trondheim.
Denne piloten skal i løpet av 2025 evalueres sammen med Munters som leverandør av løsning. Hafslund Oslo Celsio har også to tilsvarende anlegg i drift i sitt fjernvarmesystem, hvor erfaringene er gode.
Overskuddsvarme er lønnsomt
Å ta utgangspunkt i standard strøm-/fjernvarmepris som innsatsfaktor for sorptiv kjøling blir misvisende da produktet i dag ikke har denne prisstrukturen hos Statkraft Varme.
![Audun Brenne, markedsdirektør i Statkraft Varme.](https://image.nemitek.no/406042.webp?imageId=406042&x=0.00&y=10.88&cropw=100.00&croph=76.57&width=480&height=552&format=jpg)
Vår erfaring er at kunden også er opptatt av andre faktorer enn pris når de skal velge kjøle- og varmeløsning. I dag velger mange aktører de løsninger som har et lavt klimagassutslipp. Næringsaktører har strenge krav til miljø- og klimaprofil til bygget de skal eie/leie, heriblant BREEAM.
Et bygg som utnytter spillvarme til å kjøle ned lokalene har ingen klimautslipp eller forurensende kjølemedium. Ved Heimdal Varmesentral i Trondheim brennes det utsortert restavfall for 70 kommuner og som ikke har noen alternativ anvendelse lenger. Overskuddsenergien derfra går inn som en del av byens fjernvarmenett samme med både spillvarme fra Rockwool og kloakk fra byens innbyggere.
Videre vil bruk av sorptiv kjøling frigjøre verdifull takareal til f.eks. solceller eller uteareal samt frigjøre bruk av strøm som i stedet kan benyttes til elbillading. I og med at det heller ikke kreves tørrkjølere på tak, vil dette også redusere konstruksjonskostnader for bygget.
Samarbeid på tvers
I fjernvarmeøyemed vil sorptiv kjøling egne seg best der man har god tilgang på spillvarme. Vi trenger derimot mer vannbåren varme og mer utnyttelse av lokal overskuddsenergi for å avlaste et sprengt strømnett. Både vi i energibransjen og VVS-bransjen er derfor tjent med å snakke mer om mulighetene vi har og fremsnakke vannbåren varme- og kjøleløsninger.
Dagens veileder fra Statkraft Varme er et levende dokument hvor vi er åpne for innspill og erfaringer, gjerne basert på gode analyser.
Jeg inviterer gjerne Mads Mysen og GK til innspill i veilederen som vi jobber med kontinuerlig for å gi de beste rådene til kunder som ønsker (sorptiv) kjøling. For at vi skal få et riktig bilde, er det viktig at analyser gjøres over året som helhet og ikke bare på enkeltdager hvor det kan være svært høy luftfuktighet som gir lavere virkningsgrad for denne typen løsning.