NYTT MEDIUM: Med Rolfsbukta energisentral gikk Oslofjord Varme bort fra R-134a, forteller Espen Rønning.

Energi i all stillhet

Energisentralen drives så stille at den ikke forstyrrer hotellgjestene i samme bygg. Og da den ble stilt, gikk det stillere for seg enn det burde ha gjort.

Published

– Det var antageligvis det første store varmeanlegget i verden med det nye kuldemediet, sier Espen Rønning. I ettertid ser forretningsutvikleren i Oslofjord Varme at fjernvarme- og fjernkjølingsleverandøren sannsynligvis burde slått litt mer på stortromma da sentralen ble bygd.

Det er snakk om Rolfsbukta energisentral på Fornebu.

– Dette er fjernvarme i generasjon tre og en halv, mener Rønning.

Bort fra R-134a

Det var med denne sentralen, som sto ferdig for sju år siden, at fjernvarmeselskapet i Bærum gikk bort fra R-134a, nemlig. – Det var standardkuldemediet vårt, men det har jo ganske stor klimapåvirkning. Her gikk vi over til HFO-1234ze, forteller han.

– Det er et syntetisk arbeidsmedium med GWP – effekt på global oppvarming – som er lavere enn 1, altså lavere enn CO₂. R-134a har 1430. I et anlegg som dette, med 12 tonn kuldemedium, blir det veldig mye, fastslår Rønning.

Forsinket temperatur

Energisentralen bruker sjøvann til varming og kjøling. Vannet hentes 400 meter ut i Lysakerfjorden, på 30 meters dyp. Her har Oslofjord Varme naturen på sin side.

– Det fine med Oslofjorden er at den er en terskelfjord. Den er grunnest ved Drøbak. Det betyr at vi ligger seks måneder på etterskudd her inne i fjorden, forklarer han. Det betyr mer varme om vinteren, når det er den som trengs i bygningene, og kaldere vann om sommeren når det kan trengs kjøling.

16 MW varme

– De to varmepumpene gir åtte megawatt varme og ti megawatt kjøling hver. Turtemperaturen er maks 75 grader, men vi kan strekke den til 80, sier Rønning.

De to oljekjelene til spisslast kan brenne både mineralolje og bioolje, men varme- og kjøleleverandøren satser mest mulig på bioolje.

– I 2018 kom cirka to prosent av varmen fra oljekjelene. Det er ganske lite spisslastbehov, konstaterer han.

Hotellgjester

STILLE: Alt er gjort for at anlegget skal være stille og ikke forstyrre hotellgjestene som sover like ved.

Det gikk litt for stille for seg da det ble bygd, rent markedsmessig sett. Til gjengjeld kan det aldri få gått for stille for seg i driften. Sentralen henger nemlig sammen med Scandic-hotellet på Fornebu, og der skal ikke gjestene forstyrres av å ha en varmesentral i kjelleren.

– Hotellet var bekymret for støynivået. Her går det døgnet rundt, og det skal ikke mange desibel til før gjestene blir plaget når de ligger og sover, fastslår Oslofjord Varmes mann.

Derfor ble den delen av bygget som sentralen ligger i, støpt separat. I tillegg er alle pumper og rørunderstøttelser montert på fjærer.

I tillegg til Rolfsbukta har fjernvarmenettet på Fornebu sentraler på Lysaker – Mølla – og Fornebu Nord.

Powered by Labrador CMS