HVITSNIPP: Lars Mamen opplever at regnskapsførere og advokater hjelper kriminelle i byggenæringen med å hvitvaske aktivitetene sine. (Illustrasjonsfoto – byggeplassen på bakgrunnen er tilfeldig valgt)

Vil gi svartarbeiderne svennebrev

– Det er jævlig mye slum og dritt i denne bransjen.

Published

Han vil gi svartarbeiderne svennebrev. Lars Mamen og Fair Play Bygg har blitt kvitt de første byggeplasskriminelle i Oslo. Nå etterlyser han Rørentreprenørene i samarbeidet.Han har sendt inn over 100 tips om juksemakere og kriminelle på Oslos byggeplasser. Lars Mamen leder det ferske bransjeinitiativet Fair Play Bygg.

Grov kriminalitet

– Det er jævlig mye slum og dritt i denne bransjen. Det er overraskende – du skulle ikke tro det var mulig. Én ting er at folk blir behandlet dårlig. En annen er at her er det kobling mot grov kriminalitet, sier han.Selv har Mamen fra Modum svennebrev som tømrer og bakgrunn blant annet som konserntillitsvalgt i Backe-gruppen og som regionalt verneombud. Fair Play Bygg gjør mye av det samme i Oslo som Byggebransjens Uropatrulje gjør i Trondheim, men Mamen er mer forsiktig med å konfrontere skurkene.

Unngår risiko

– Det er et litt annet risikobilde i Oslo. Vi går ikke ut og konfronterer de verste elementene. Det får være politiets oppgave. Når jeg er ute på byggeplassen, prøver jeg å gå sammen med andre. Er det ikke OK, så går jeg ikke inn på byggeplass alene. Da er jeg heller på yttersiden og tar noen bilder. Det er nesten lettere å få informasjon andre steder og utenfor arbeidstid, forklarer han.Han opplever at folk på byggeplassen kommer til ham når de har et problem. Ikke minst gjelder det østeuropeere som ikke vet hvor de ellers skal gå og hvilke regler som gjelder.– Hvis vi kan hjelpe dem litt med det problemet, kan de bidra med opplysninger som er verdifulle for oss. Det er tydelig at det vi gjør, ryktes blant de utenlandske bygningsarbeiderne. De vil jo heller ikke jobbe svart hvis de kan jobbe hvitt og ha grei lønn, sier Lars Mamen.

Dugnad for fagbrev

Derfor har han dratt frem fagopplæring som en løsning på arbeidskriminaliteten i byggenæringen.– Disse gutta får jo ikke ordentlige jobber fordi de ikke har fagbrev. Det er veldig vanskelig for dem å ta norsk fagbrev – det er en språkbarriere, og det koster penger. Samtidig sier bransjen at den trenger 30–40 000 nye fagarbeidere. Her har vi arbeidsfolk i sin beste alder som er interesserte i å jobbe i Norge, men som ikke får fagbrev på grunn av hvordan bransjen virker, sier han.Derfor oppfordrer han den seriøse delen av byggenæringen og myndighetene til å gå sammen om en dugnad. Da vil utenlandske arbeidere bli attraktive for seriøse bedrifter og det blir vanskeligere for den useriøse delen av markedet.

Hvitsnippkriminelle

Mamen snakker om hvordan østeuropeere i en vanskelig situasjon kommer til Norge uten kapital. Når de må finne jobb veldig fort, skjer det gjennom nettverk der de kan språket. Samtidig beskriver han byråkrater som har vært naive og trodd at det som står på et dokument, det er sant.– Så ser vi noen ganger hvordan regnskapsførere og advokater er med og tilrettelegger for at dette skal se hvitt ut. Slike hvitsnippforbrytere er med og bidrar til et usunt marked, sier han.Nå er ikke byråkratene like naive lenger, ifølge Mamen. Han sender de fleste tipsene til akrimsenteret i Oslo og Akershus, og også noen direkte til Arbeidstilsynet. Fair Play Bygg har ikke vært i drift lenge nok ennå til at tipsene har ført til at noen er dømt.– Mange saker er under etterforskning. Men jeg vet positivt at noen av sakene allerede er blitt til konkurser, forteller Mamen. Selv har han fått med seg Advokatfirmaet Lippestad på laget for å bistå med juridiske råd og følge opp saker.

Akrim fornøyd

Olav Norheim, som leder akrimsenteret i Oslo og Akershus, er godt fornøyd med samarbeidet med Fair Play Bygg:– Det vi opplever, er at bransjen selv kommer over uregelmessigheter som det er viktig at de melder inn til oss, sier han, og understreker:– Alle tipsene som vi får inn på senteret, blir undersøkt.Mange saker er kompliserte, og mange av de kriminelle er konkursryttere som legger ned firmaet og oppretter nytt, eller som bruker stråmenn.– Men vi blir stadig bedre på kunnskap og analyse og klarer å avdekke mer og mer, sier Norheim.Han oppfordrer hver enkelt håndverker til å si fra når de mistenker lovbrudd og uregelmessigheter.

Rørleggermangel

Det gjør Lars Mamen, også. Samtidig har han et hjertesukk å komme med til dem som ikke er med på samarbeidet: Rørleggerne.– Rørentreprenørene bør også bli med på samarbeidet. Det er viktig at bransjen står sammen, og hvis rørleggermesterne ser at organisasjonen deres er med, så vil de også begynne å bidra med tips. Rørbransjen har kanskje tenkt slik at den er beskyttet av forskrifter, men det gjelder ikke lenger. Det er veldig mange rørarbeidere inne på byggene som ikke har den kompetansen som de skulle hatt, og i bemanningsbransjen er det mange som ikke har de fagbrevene de påstår.

Powered by Labrador CMS