Pressemelding

Vil fremme rørbransjen som karrierearena for kvinner

To prosent av alle rørleggere og ni prosent av det totale antallet ansatte i rørbransjen er kvinner. Det er alt for lite, mener Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør i Comfort-Kjeden og Bademiljø, og Eli Heyerdahl Eide, fagsjef for Rørentreprenørene i Norge og grunnlegger av Ingeborg-nettverket.

(Pressemelding)

– Rørbransjen passer for alle som er glad i logisk tenking, variasjon og fysisk arbeid. Vi er sikre på at dette er noe kvinner også trakter etter i jobbsammenheng, og det må tas et tak for å løfte rørfaget som et kjønnsnøytralt yrke, sier Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør i Comfort-Kjeden og Bademiljø (VVS Norge RMB).

Blant tiltakene for å fremme inkludering av kvinner i rørbransjen, finnes Ingeborg-nettverket. Eli Heyerdahl Eide er fagsjef for Rørentreprenørene i Norge, samt grunnlegger og leder av Ingeborg-nettverket.
– Ingeborg-nettverket er for alle kvinner i ulike yrker i bransjen, og målet er å fremheve rørbransjen som karrierearena for kvinner. Vi ønsker å rekruttere flere kvinner til bransjen og også utfordre ledere til å tenke nytt når det gjelder rekruttering, sier Heyerdahl Eide.

For å gjøre dette jobber Ingeborg-nettverket for å vise at kvinner har en naturlig plass i bransjens forskjellige yrker.
– To prosent av alle rørleggere og ni prosent av det totale antallet ansatte i bransjen er kvinner. Dette er en andel som kunne vært mye høyere. Det er positivt at det er mange menn, men vi vil også sable ned fordommene om hva en rørlegger er. Mange tenker på noe møkkete og kloakk, men fakta er at jobben som rørlegger innebærer meget varierte arbeidsoppgaver. Det handler om bærekraftig utvikling, design og prosjektering av toppmoderne bygg. Vi brenner for å vise at bransjen kan gi stillinger med både givende og spennende funksjoner.

Bransjen jobber sammen for å trekke kvinner til rørfaget

Bademiljø og Comfort-Kjeden samarbeider tett med Ingeborg-nettverket for å øke antall kvinner i bransjen. Kari Øgle Kjensberg forteller at kjedene ønsker å bidra til at flere kvinner skal velge rørbransjen som karrierevei.

– Det er bare én prosent kvinnelige rørleggere i Comfort og Bademiljø, og det er en svinnende liten andel. Hele bransjen sliter med å rekruttere jenter. Vi mener den beste måten å angripe denne problemstillingen på er å jobbe sammen med resten av bransjen for å øke andelen kvinner i rørbransjen.

Comfort-Kjeden og Bademiljø er begge gullpartnere i Ingeborg-nettverket, og Kari Øgle Kjensberg er også mentor i den nye mentorordningen til nettverket. Mentorordningen er til for å veilede kvinner som vil jobbe og utvikle seg i bransjen.

Eli Heyerdahl Eide mener Comfort-Kjeden og Bademiljø går foran som en god rollemodell for andre bedrifter og kjeder.

– Vi trenger å øke rekrutteringspotensialet vår, og størst potensiale har vi på kvinnesiden. Det er der vi har flest rørleggere å hente. De som passer som rørlegger i fremtiden har ikke samme profil som for 30 år siden – fagets innhold har endret seg og jenter passer godt inn her, avslutter Eide.

Powered by Labrador CMS