Jack Antonsen (midten) fortviler over at så flinke elever som Zakarias Løken (til venstre) og Magnus Nyhaug ennå ikke har lærekontrakt.
Jack Antonsen (midten) fortviler over at så flinke elever som Zakarias Løken (til venstre) og Magnus Nyhaug ennå ikke har lærekontrakt.

Toppelever uten lærekontrakt

Ingen av de ti kulde-elevene som er ferdig med andreklasse på Kuben har fått læreplass, samme hvor flinke de er. Kontaktlærer har aldri opplevd en så fortvilet situasjon.

Published Last updated

– Dette er de to flinkeste gutta i klassen. De har bare toppkarakterer, også i fellesfagene, null fravær og riktige holdninger. Likevel har heller ikke de signert lærekontrakt, eller for den del fått seg sommerjobb, sier kontaktlærer Jack Antonsen og skryter av Zakarias Løken og Magnus Nyhaug.

– Heller ingen av de andre åtte elevene har skrevet kontrakt, selv om tre av dem er i dialog med bedrifter, legger Antonsen til.

Korona får skylden

– Jeg hadde nok fått jobb hvis det ikke hadde vært for koronakrisen, det er i alle fall det bedriftene jeg har vært i kontakt med sier. Slik det er nå, er økonomien for presset, forteller Løken.

– Det er det samme her. Jeg jobbet en periode i en mindre bedrift med syv medarbeidere, hadde yrkesfaglig fordypning (YFF), men der er noen blitt permittert. Selv om jeg ikke har fått endelig nei fra dem, er sjansene små, sier Nyhaug.

Han har søkt ni jobber til nå.

– Det eneste jeg kan gjøre, er å søke videre, sier Nyhaug.

Haster virkelig

Kontaktlærerens erfaring er at det ofte er de største bedriftene som er vanskeligst å forholde seg til.

– Det tar lang tid å få svar fra de store bedriftene, og jeg opplever at de relativt sett tar inn færre lærlinger enn de mindre. De store er gode på YFF, men ikke på ansettelse, sier Antonsen.

Han legger til at det er tungt for 17-åringer å gå alene og banke dører på jakt etter jobb. Men det må de etter neste uke, da lærerne tar ferie.

Antonsen påpeker også at kuldefaget på sikt trenger langt flere medarbeidere enn de som går ut av skolene per i dag, i likhet med de fleste andre håndverksyrkene. Den manglende interessen for faget blir ikke bedre av at unge ser at venner står uten læreplass.

SHvis du er interessert i å snakke med Løken, Nyhaug eller noen av de andre flinke elevene på Kuben, kan du ta kontakt med Jack Antonsen på 976 29 964.

Powered by Labrador CMS