VERDENSKJENT: Slik ser det ut på en grå høstdag uten midnattssol eller nordlys.

Nordnorsk toalett utropt til «verdens vakreste»

Internasjonale medier har utropt Ureddplassen i Gildeskål til verdens vakreste offentlige toalett. Rørleggeren måtte få spesialbygd styring for å få det til å virke uten stopp.

Publisert

«Verdens vakreste offentlig toalett» og «de mest idylliske offentlige fasilitetene i verden», skrev reiseredaktør Hugh Morris i den britiske avisen The Daily Telegraph da toalettet åpnet.

Grunn til å flytte

Han har fått følge av flere.
– Dette norske toalettet er så perfekt at du får lyst til å styrte kopp etter kopp med pulverkaffe bare så du kan lette på trykket her, mener reisejournalist Gavin Fernando i Australias største nettavis News.com.au.

– Dette toalettet alene kan være grunn god nok til å pakke og flytte til Norge – eller i det minste å planlegge en tur dit, ifølge David Greer hos Travel Pirates. «Absurd skjønnhet», omtaler reisenettstedet Atlas Obscura det som.

Midnattssol

Ureddplassen ved fylkesvei 17, kjent som Kystriksveien, er et minnested med monument til minne om de omkomne etter at ubåten «Uredd» gikk på en mine under annen verdenskrig. Ubåten var på vei mot Gildeskål med agenter fra Kompani Linge som skulle videre til Sulitjelma for å gjennomføre en sabotasjeaksjon mot kraftverket ved gruvene.

Statens vegvesen trekker også frem plassen som et av de beste stedene langs Nasjonal Turistveg Helgelandskysten for å se på både øyer, midnattssol og nordlys. Den har alltid vært et stoppested for både reisende og fastboende, peker Asplan Viak på.

Båtvarmer

Stig Einar Mork i Svartisen VVS har hatt litt å gjøre på Ureddplassen også etter at prosjektet sto ferdig.

– Et utradisjonelt prosjekt, fastslår han. Ureddplassen har ikke vann og ikke strøm – her er det aggregat og vanntank, og avløpet pumpes ut til en septiktank.

Rørleggermesteren sørget for oppvarming i bygget i tillegg til sanitærjobben. Det endte med en veldig spesiell løsning:

– Det står en båtvarmer der, en dieselvarmer som varmer opp både tappevann og gulvvarme. Men en sånn Eberspächer er beregnet på å holde en motor varm, ikke på å varme opp et bygg. Her ble den gående altfor mye på halv maskin, forteller Mork.

Brenner seg ren

Han fant løsningen, og nå har varmeren gått uten driftsstans i et år. Han måtte rett og slett få laget en styring i tillegg til den innebygde. Tidligere jobbet den innenfor et intervall på fem grader. Nå tillater den at vannet går ned i rundt 35 grader før den skrur seg på igjen og varmer opp til 65.

– Da kan den gå lenge så den brenner seg ordentlig ren, forteller Stig Einar Mork.

Arkitektene Marit Justine Haugen og Dan Zohar har designet bygningen, og de internasjonale reisesynserne trekker frem de gjennomskinnelige vinduene og den varme belysningen som gode argumenter for å legge en stopp akkurat til Ureddplassen.

Powered by Labrador CMS