GODT SAMARBEID: I fjor kjøpte ble Stadpipe solgt til det tyske selskapet Simona. Her er direktør i selskapet, Nils-Per Sjåstad (t.h.) i dialog med COO i SIMONA Dr. Jochen Hauck.

Vokser kraftig på landbasert oppdrett

STADLANDET: I takt med fremveksten av landbaserte oppdrettsanlegg, vokser også omsetningen til Stadpipe kraftig.

Published

– Vi hadde i fjor driftsinntekter på over 107 millioner kroner. Nesten alt er relatert til prosjekter innen landbaserte oppdrett, sier daglig leder og gründer av Stadpipe, Nils Per Sjåstad.

Avsides, men sentralt

Selskapet holder til på Leikanger på Stadlandet. For de som blir litt tomme i blikket og forsøker å lete frem mentale kart over hvor dette kan være i verden - nærmeste og største tettsted er Måløy som ligger cirka en times biltur unna.

Surfemekkaet Hoddevika, som tiltrekker seg surfere fra inn- og utland, ligger bare 15 – 20 minutter unna.

Havområdet utenfor Stadtlandet er et av landets mest hardføre, og verdens første skipstunell er derfor planlagt for å gjøre forholdene for skipstrafikken langs kysten betydelig bedre.

For de som fortsatt ikke helt har skjønt hvor dette er - vi befinner oss på Vestlandet, nesten så langt vest som man kommer her i landet, litt nærmere Ålesund enn Bergen.

Dette kan kanskje oppleves som avsidesliggende og lite sentral beliggenhet, men for Stadpipe er likevel beliggenheten perfekt.

– Vi ligger sentralt til i forhold til mye av den verdiskapningen som skjer på Vestlandet, og spesielt med tanke på mye av den utviklingen som nå skjer innen landbasert oppdrett, sier Sjåstad.

Fra A til Å

Selskapet ble etablert i 1995, og var frem til i fjor heleid eid av Sjåstad-familien, som også er tungt representert med flere stillinger i selskapet.

I fjor ble imidlertid 75 prosent av selskapet solgt til tyske Simona AG, og Stadpipes formelle navn er i dag Simona Stadpipe.

– Vi har med det fått en internasjonal partner som gjør det lettere for oss å realisere våre internasjonale ambisjoner, sier Sjåstad.

Han forteller at selskapet som begynte som en ren rørleggerbedrift i dag er et av landets ledende selskaper innen avanserte rørsystemer.

– De siste fem til seks årene har stadig mer av våre aktiviteter handlet om landbaserte oppdrettsanlegg. Dette er avanserte prosjekter hvor kravene til både vannkvalitet og temperatur er strenge. Vi har spesialisert oss på å prosjektere, 3D-designe, produsere, levere og installerer rørinstallasjoner til denne typen anlegg, sier Sjåstad.

Signerte nye kontrakter

Selskapet er involvert i en rekke prosjekter og rett før sommeren signerte de to større kontrakter. Den ene kontrakten er med totalentreprenør Artec Aqua på Byggetrinn 1 av Salmon Evolutions anlegg på Indre Harøy.

– Kontrakten gjelder komplett produksjon, levering og montering av rør og rørdeler på anlegget, sier markedsansvarlig hos Stadpipe, Mathilde M. Grøttebø-Sjåstad.

Den andre kontrakten er med Pure Salmon Kaldnes RAS, tidligere akvakulturavdeling i Krüger Kaldnes, på prosjektering, levering og installering av komplett rørteknisk anlegg på Tjuin i Malm i Steinkjer.

– Anlegget blir, med sine 17.000 kvadratmeter og årlig produksjon av cirka 20 millioner smolt, et av verdens største og mest avanserte anlegg for produksjon av settefisk, sier Grøttebø-Sjåstad.

Bra også i år

En titt på regnskapstallene viser at selskapets spissing på denne typen prosjekter har vært et vellykket valg. De siste seks årene har omsetningen økt fra 34,5 millioner kroner i 2015 til 107 millioner kroner i 2020.

Vi snakker om en tredobling på seks år, og veksten går som hånd i hanske med selskapets spissing mot landbaserte anlegg. Også resultatet til selskapet er godt.

De endte i 2020 med et ordinært resultat før skatt på nesten 2,7 millioner kroner. Det er noe ned fra foregående år da selskapet kunne se tilbake på resultater på mellom 4 og 6,7 millioner kroner.

I selskapets offisielle Proff-historie har de alltid gått i pluss, med unntak av ett år, 2002, da resultatet endte på én million i minus.

Når det gjelder inneværende år, så synes Stadpipe-sjefen at det er litt for tidlig å si noe omsetning og resultat.

– Men aktiviteten er veldig bra. Vi ligger derfor godt an, også sammenlignet med 2020, sier Sjåstad.

Powered by Labrador CMS