FØLGER MED: Via en app på mobiltelefonene kan Rune Brakstad (t.v.) og Øivind Kristoffersen i Odd Fellow Ordenen i Bergen vest sjekke hvor mye strøm solcellene produserer.

ENERGI & MILJØ

– Produserer strøm til og med når det regner

Navnet er misvisende. Solceller trenger ikke sol for å produsere strøm.

Published Last updated

– Selv om det ikke er skyfritt produserer anlegget strøm. Til og med når det regner produserer vi strøm, sier Rune Brakstad i Odd Fellow Ordenen i Bergen vest.

Skulle bytte tak

På ordenes eget hus i Godvik i Bergen vest, har han, sammen med Øivind Kristoffersen nylig fått montert et hele 850 kvadratmeter stort solcelleanlegg.

– Det første jeg gjør om morgenen er å sjekke hvor mye strøm som produseres. Det er så inspirerende, sier Brakstad.

De to er svært stolte over det nye solcelleanlegget. Da det 40 år gamle taket likevel måtte byttes valgte de integrerte solcellepanel. Taket fungerer som en liten kraftstasjon og går i pluss om få år.

– Når vi nå uomtvistelig er inne i et grønt skifte, både nasjonalt og internasjonalt, fant vi ut at tiden var inne for å bidra til dette. Og så har vi fått et fantastisk flott tak, synes Kristoffersen.

Sparer til gode formål

I en egen app kan de følge med på hvor mye som produseres av strøm, og dermed hvor mye de sparer i strømutgifter. Jo høyere strømpriser, jo mer sparer de.

– Hittil i dag er der produsert 108,9 kilowattimer. Her ser man hvor store CO2-utslipp som er spart og hvor mange kilo kull det tilsvarer og hvor mange trær som er spart, beskriver Brakstad, mens han trykker og peker på den vesle skjermen.

– Den ene siden av taket produserer litt mer enn den andre, fortsetter han, før Kristoffersen tilføyer: – Det starter allerede i 05-tiden om morgenen, og vi får se det så detaljert, sier han.

De to kan minne litt om to guttunger som har fått sin første smarttelefon. Så inspirerte av å utnytte gratis solkraft til å produsere strøm for seg selv og andre. Allerede få dager etter oppstart i august kunne de se at kraftproduksjonen var større enn husets forbruk.

– Å bidra i det grønne skiftet passer veldig godt til Odd Fellow-ordenen sin profil. Her gjør vi noe som kommer samfunnet til gode. Får vi også ned driftskostnadene på bygget, vil vi har mer å bruke på andre gode formål, sier Brakstad.

Burde stimuleres til større anlegg

De to har fått med seg at det i Sverige er et ti ganger større monteringsvolum av solcellepanel enn i Norge. De to mener derfor at det i større grad burde stimuleres til byggingen av flere slike anlegg.

– Det snakkes om mangel på kraft, og da er jo dette et viktig bidrag. Solen er her og selv om det ikke er skyfritt produserer anlegget strøm. Det sier noe om hvor mye kraft som kan hentes på denne måten. Da må man ikke møte begrensninger, men heller gjøre det enklere å lage store anlegg, mener Brakstad.

Det er bedriften Solcellekraft AS som har levert solcellepanelene til taket. Den Bergensbaserte bedriften leverer og monterer i hele Norge, og vokser stadig.

– Det Odd Fellow-huset har skjønt er at dette er fremtiden. Dette sparer miljøet. Når du først skal fornye et tak, er det mulig å få det til å se veldig fint ut med slike integrerte paneler som erstatter takstein. I tillegg har de skjønt at de kan spare store summer i det lange løp. Levetiden kan sammenlignes med glaserte takstein. Over 50 år, sier sivilingeniør Anders Lie i Solcellekraft.

Powered by Labrador CMS