Forventer utflating og nedgang

Sig Halvorsen i Sandnes leverer et sterkt 2021, men kan se for seg utflating og etter hvert også nedgang i nye prosjekter.

Published

– På service merker vi ikke så mye foreløpig, men på privatkundemarkedet kan vi se antydning til oppbremsing. Det er stor usikkerhet for tiden, knyttet til både renter og strømpriser, så vi kan forvente at mange privatpersoner nok vil være litt avventende med å sette i gang nye prosjekter, sier daglig leder i Sig Halvorsen Tor Jakob Dysjaland.

Flinke folk og gode prosjekter

Sig Halvorsen er et av Stavanger-regionens største rørleggerfirma. Selskapet ble etablert i Sandnes i 1946 og har siden den gang holdt det gående. I 2017 var de med å etablere Teqva, en totalteknisk entreprenør innen ventilasjon, rør, elektro og automasjon.

HÅNDTERER KRISER: Daglig leder i Sig Halvorsen Tor Jakob Dysjaland, forteller at de har vært gjennom kriser før og at de skal klare seg denne gangen også.

Sig Halvorsen hadde i 2021 en samlet omsetning på 433 millioner kroner, opp fra 357 millioner kroner i 2020. Resultat før skatt endte på 14 millioner kroner, mot 3 millioner i 2020.

– Flinke folk og de rette prosjektene er den korte forklaringen på hvorfor det gikk bra. Samtidig er det jo slik at i dette markedet så svinger det mye. Noen år slår flere gode prosjekter inn samtidig, andre år gjør de ikke det. Derfor går omsetningen litt opp og ned, sier Dysjaland.

Likevel er 2021 selskapets høyeste omsetning, og resultatet er også et av de bedre de siste årene.

Har konkurranse og hardt press på marginene

Dysjaland forteller at de i første halvår i år leverer omtrent de samme tallene som i fjor, altså en relativt flat utvikling. For andre halvår er han, som mange andre, mer usikker.

– Vi står nå midt i den perfekte stormen, hvor alle faktorer er ukjente. Vi har blant annet økte råvarepriser som vi ikke klarer å ta inn igjen på grunn av fastpriskontrakter. Samtidig har vi, som alle andre, økte driftskostnader. Det spiser godt av marginene, sier Dysjaland, som legger til at konkurransen om prosjektene i tillegg er hard.

– Det er hard konkurranse og har hardt press på marginene, men vi har tro på det vi holder på med, sier Dysjaland.

Vant til kriser

Dysjaland er imidlertid vant til kriser. Selskapet ligger i en region hvor olje- og gassnæringen har stått for mye av aktiviteten. I 2014 traff oljekrisen landet. Prisen på olje stupte fra over 100 kroner fatet til under 30 dollar. Hele landet ble rammet, men Stavangerregionen spesielt. Hele 34.000 jobber forsvant og den generelle aktiveten i næringslivet falt.

– Vi har vært gjennom noen runder, men vi har alltid møtt slike kriser med pågangsmot. Dersom jeg skal sammenligne de to krisene, så har pandemien vært verst. Den har vært mest krevende i sin omfattende karakter med ekstremt høyt fravær når landet stengte ned. Samtidig har sykefraværet bølget sammen med smittetopper de to siste årene, med en topp vinter/våren 2022. Deretter kom krevende råvaresituasjon, leveranseutfordringer, samt et krevende arbeidsmarked på grunn av at mange utenlandske arbeidere har reist hjem igjen, sier Dysjaland.

I en god posisjon

Når ting så ut til å løsne, våknet Putin, som la til ytterligere en ingrediens i en gryte allerede stappfull av bedervede ingredienser. Dysjaland er imidlertid positiv og overbevist om at skal komme gjennom også denne krisen.

– Vi har en forholdsvis god ordrereserve. Vi har gode folk og er generelt i en god posisjon. Jeg er derfor overbevist om at vi skal komme oss gjennom dette også, sier Dysjaland.

Powered by Labrador CMS