MERKEMANGEL: Ullevål Rørservice har markedsført seg med at bedriften har sentral godkjenning
MERKEMANGEL: Ullevål Rørservice har markedsført seg med at bedriften har sentral godkjenning

SENTRAL GODKJENNING

24 fulgt opp for ulovlig merkebruk

TEISEN: DiBK har fulgt opp 24 tips om ulovlig bruk av godkjenningsmerket. De som bruker merket uten å ha det, kan få bot.

Published

«Godkjent for ansvarsrett», skriver Ullevål Rørservice. Eller, for å være helt eksakt: «Godkjent for ansvarsrett», skrev Ullevål Rørservice helt til 15. oktober.

Da begynte NemiTek forsøkene på å få tak i eier og daglig leder Wojciech Socha for å spørre hvorfor bedriften bruker merket uten å stå i oversikten over dem som faktisk er godkjent.

Har ikke godkjenning

Line M. Holmestad, som er seksjonssjef nettopp for sentral godkjenning i DiBK, bekrefter at Ullevål Rørservice ikke har noen slik godkjenning:

– Ullevål Rørservice har hatt sentral godkjenning for ansvarsrett i to perioder, fra 2015 til 2021, men har ikke søkt om fornyelse etter at siste periode gikk ut 14. august, forteller hun.

Holmestad presiserer at det å ha sentral godkjenning, ikke er det samme som å ha erklært ansvar i en konkret byggesak.

Gebyr

– Sentral godkjenning er en frivillig ordning der foretak kan synliggjøre at det er kvalifisert til å erklære ansvarsrett i byggesaker. Det vil si at det oppfyller krav til kvalifikasjoner og kvalitetssikring, i tillegg til seriøsitetsvilkår som viser at de driver lovlig, forklarer hun.

Det er likevel ikke lovlig å bruke merket uten å ha lov til det. Den som vil laste det ned fra nettsiden til direktoratet, må logge seg inn med bank-ID eller en tilsvarende, sikker løsning.

– Hvis et foretak benytter merket uten å ha godkjenning, kan det bli ilagt gebyr, sier Line M. Holmestad.

Følger opp tips

Hun forteller at DiBK følger opp tips om foretak som bruker merket ulovlig. I løpet av de siste tre årene har det kommet totalt 24 slike tips som er fulgt opp.

NemiTek har kontaktet eier og daglig leder Wojciech Socha i Ullevål Rørservice en rekke ganger den siste uken. Han har avvist alle oppringninger og ikke svart på melding.

Powered by Labrador CMS