RØRFAG: Nå dobler Rørfag Tromsø fra to til fire ansatte.

ARBEIDSLIV

– På en måte var jeg ferdig med rørfaget

TROMSØ: Da han fikk Bekhterevs-diagnosen, startet Tommy Richardsen egen bedrift. Han har aldri hatt en hverdag uten korona, men penger har han tjent fra dag én.

Published

Egentlig sluttet han i rørleggerfaget, men nå er han tilbake med fagskole, mesterbrev og egen bedrift. Den heter til og med Rørfag. Rørfag Tromsø.

Fra brann til Bekhterev

– Etter noen år i faget, fant jeg ut at jeg skulle ta noen sertifikater og kurs. Jeg endte opp i brannvesenet, og det var det store målet, forteller Tommy Richardsen.

To år senere fikk han diagnosen. Bekhterevs sykdom. Dermed var det slutt på fysisk arbeid og tunge løft.

Fagskole

– Det var vanskelig å omstille seg. På en måte var jeg ferdig med rørfaget i hodet mitt. Men så var det muligheter gjennom Nav til å få omskolering. Da tok jeg kem-linje på fagskolen i Bergen. Der fikk jeg gløden tilbake for yrket, sier han.

Dermed fikk han en prosjektlederstilling hjemme i Tromsø. Men firmaet gikk konkurs.

– Vi var flere som ble permittert. Det var da jeg tok valget om å starte for meg selv.

Akkurat samtidig kom koronaviruset til Norge.
– Det var litt tøft å vite om man skulle prøve eller ikke. Men vi gikk for det, og siden har det gått sin gang, forteller han.

Pluss hele tiden

Allerede det første årsregnskapet viser overskudd. Det står litt i forhold til lønna han tok ut som daglig leder. Men det går fremover, og nå har han nettopp doblet fra to til fire ansatte, i tillegg til en skoleelev som han skryter uhemmet av og håper å få beholde som lærling.

Dermed trengs det biler og verktøy, det blir neppe noe overskudd i år, men fremtiden ser likevel lys ut.

– Det var mye å lære seg. Rør har man kunnskap om, men det å drive bedrift er nytt. Det jeg kjente gleden av i den forrige stillingen min som prosjektleder, var å kunne komme inn og skape arbeidsplasser og et miljø. Jeg ga meg selv et år, og så visste jeg at det kunne bli tungt, sier han.

Ikke noe å lene seg på

Helsemessig begynte det ikke så bra, med betennelse i kneet, medisiner som sluttet å fungere og cellegift. På det verste klarte han ikke å gå ut av bilen.

– Heldigvis var vi to stykker. Ellers hadde jeg måttet legge ned med én gang, innrømmer Richardsen.

Etter flere år utenfor bransjen hadde han ikke faste kunder å lene seg på.
– Vi hadde én planlagt jobb da vi startet opp. That’s it. Jeg vil ikke gå så langt som å kalle det gambling, men en form for risiko vil det jo være, sier han.

Mest nybygg

Det gjelder å gjøre godt arbeid og å sørge for at folk får se det.
– Vi har mest nybygg, så har vi service mot næring og en del service privat. Dessuten har vi en del baderomsprosjekt. Spyling og tining driver vi ikke med, forteller han.

Kontoret i Tromsø sentrum er akkurat det: Kontor med møterom.

– Det kommer selvfølgelig en og annen innom og skal ha en rørdel. Da sender vi dem glatt til konkurrenten. De som driver butikk, skal få lov til å drive butikk, konstaterer Richardsen.

Rekrutterte

Det har vært manko på rørleggere i Tromsø, så han er godt fornøyd med å ha fått med seg to nye kolleger.

– Fra to til fire er en kraftig økning. Mye nytt å lære seg igjen. Jeg har vært bekymret for arbeid helt fra starten, men det gikk ganske fort over til bekymring for om vi skulle greie å fullføre jobbene fordi vi ikke hadde tid. Av og til skal man kanskje prøve å ikke være så redd for de tingene, smiler Rørfag-sjef Tommy Richardsen.

Powered by Labrador CMS