Kommunal vedlikeholdsbombe
Skoler med helsefarlig inneklima og barnehager fulle av muggsopp. Kommunene fortsetter å droppe vedlikeholdet. Det går på helsa løs.
Vedlikeholdsetterslepet vokser videre. Seks år etter forrige gang har Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) presentert nok en rapport om rikets tilstand. Så lenge vi snakker om offentlige bygninger og anlegg, blir den tilstanden bare verre og verre.
Gamle og dyre
– I 2015 var oppgraderingsbehovet 2600 milliarder kroner. Nå er det 3200 milliarder, forteller administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen.
Tallet er så stort at det er vanskelig å skjønne, men det tilsvarer 600 000 kroner for hver eneste innbygger i Norge fra 0 til 110 år.
Forskjellene er store. Mens staten forvalter bygningene sine godt og Statsbygg trekkes frem som best i klassen, forfaller norske kommuner.
RIF har kartlagt 7,5 millioner kvadratmeter med kommunale og fylkeskommunale bygg. Nærmere 70 prosent er over førti år gamle.
– De er ikke tilrettelagt for dagens bruk, fastslår Liv Kari Skudal Hansteen.
Konsekvensen er at kommunale tjenester blir dyrere enn nødvendig på grunn av dårlig logistikk og svak utnyttelse av arealene.
Helsefare
Skoler og barnehager plages av inneklima som er så dårlig at det mange steder er helseskadelig. Sykepleiere, lærere og omsorgsarbeidere er blant de yrkesgruppene som er ekstra utsatt for det dårlige inneklimaet. Det er ikke bare vedlikeholdsetterslepet som går på helsa løs – også dårlige ventilasjonsanlegg bidrar til inneklimaproblemer og muggsopp.
Og verre blir det. Klimaendringene gjør behovet for vedlikehold enda større i årene som kommer. Vedlikeholdsetterslepet kommer til å forverre den tekniske tilstanden på byggene enda mer, og det igjen påvirker inneklimaet og fører til nye helseproblemer. Astma, hodepine og allergier er de umiddelbare konsekvensene som RIF trekker frem.
Stadig større sprik
Dessuten blir kravene stadig større til gode, bærekraftige bygg. Dermed blir spriket mellom kravene og den virkelige tilstanden til de kommunale bygningene enda større. De neste ti årene blir situasjonen bare verre, ifølge «rikets tilstand»-rapporten.
Det er ikke bare de kommunale bygningene som er i dårlig stand. Helsebyggene har de samme problemene: Store vedlikeholdsetterslep og planlagte investeringer som ikke dekker behovene. Spesielt varme, ventilasjon og sanitær er i dårlig forfatning på sykehusene.
For lite og for mye vann
Vannforsynings- og avløpsanlegg har fått sitt eget kapittel i rapporten.
– Vann og avløpsnettet er delvis utdatert, og det er manglende kapasitet til å transportere avløpsvann, heter det.
I gjennomsnitt forsvinner 30 prosent av drikkevannet i lekkasjer før det kommer ut til abonnentene. Vannledningene ligger sammen med utette avløpsledninger. Dårlig distribusjon øker faren for forurenset drikkevann.
Nå prøver Folkehelseinstituttet å kartlegge hvor mange utbrudd av mage- og tarmsykdommer som skyldes dårlig drikkevann. Det er det nemlig ingen som vet i dag. Dessuten må kommunene regne med mer pes fra statsforvalterne – de tidligere fylkesmennene – som har varslet at sektoren skal følges enda tettere fremover.
Avløpssektoren må også regne med stadig større problemer med vannskader og flom. Anleggene klarer ikke å ta unna nok vann, og hverken sluk eller rør har kapasitet.
For ordens skyld: Enda så ille det står til med kommunale bygg og helsebygg, så er det noen offentlige anlegg som har det enda verre. Aller verst står det til med fylkesveiene.