MERK: Husk å merke hva som går til hvilket rom, minner Terje Andersen (til venstre) og Petter Vang om.
MERK: Husk å merke hva som går til hvilket rom, minner Terje Andersen (til venstre) og Petter Vang om.

Nei, du kan ikke bruke tappevannsrøret på gulvvarme

Du kan ikke bruke tappevannsrøret til gulvvarme. Og vent en halvtime etter at du er ferdig før du setter på vannet.

Published Last updated

Rørleggerne lurer mye mer på varme enn på tappevann. – Vi bruker kanskje 70 prosent av tiden vår på gulvvarme og styringssystemer, forteller administrerende direktør Petter Vang i Uponor.

Da snakker han om 70 prosent av den tiden som går med til å gi rørleggerne råd og svare på tekniske og praktiske spørsmål. Og det selv om Uponor selger dobbelt så mye til tappevann som til gulvvarme.

Baderomskabiner

– Den sanitære biten virker det som de aller fleste er så «indoktrinerte» på at de takler det. Det kan være noen spesielle ting, men de aller fleste har nok kunnskap til at det er lite spørsmål rundt det, ifølge Vang.

Noen ting er det likevel som går igjen her, også. Importerte baderomskabiner, for eksempel:

– Det røropplegget som ligger i våtromsboksen, er ofte ikke helt i henhold til norsk standard med klamring og sånne ting. Så skal du tilknytte den, og spørsmålet er da om du behøver å følge den norske beskrivelsen på de to–tre meterne fra stammen til boksen. Vi er konsekvente på å si «ja». Du er ansvarlig for den installasjonen som du gjør, sier Uponor-sjefen.

Forbrukerne spør

På varme handler spørsmålene mer om leggemønster, effekter og hva som egner seg best til hvilke konstruksjoner. Vang minner om at effektbehovet er ekstremt lavt, men at det ikke er lurt å spare på varmen, holde seg akkurat til minimumskravene og kanskje dimensjonere slik at det ikke er mulig å få mer enn 21 grader i rommet.

Teknisk sjef Terje Andersen opplever at forbrukerne også kontakter Uponor direkte og stiller flere spørsmål enn før. Da hender det han blir nødt til å tråkke noen på tærne. – Men mot forbruker prøver vi å kanalisere problemstillingene til rørleggerne, forteller han.

Gammel vane

– Vi ser altfor ofte at rørleggeren bruker det som er tilgjengelig eller det han har som vane å bruke, og at han ikke tenker mer på det, sier Petter Vang.

Andersen og Vang ser at de også kunne vært flinkere til å gjøre informasjon enda lettere tilgjengelig. Enkle instruksjonsvideoer som selgerne har filmet selv, uten noe profesjonelt filmteam, kan gjøre mye.

Her er rådene fra Uponor til rørleggerne:

• Du må følge reglene når du kobler til våtromsbokser, selv om det er snakk om importerte kabiner som ikke er helt i henhold til norsk standard.

• Leggemønsteret på gulvvarmen skal alltid ivareta de kaldeste sonene, det vil si at ytterveggene dekkes med det varmeste vannet. Så kan det være forskjellig hvordan du orienterer ting ellers.

• Husk å merke tur og retur og hva som går til hvilket rom slik at du slipper å stå der med en klase av rør og ikke aner hvilken kurs som går hvor.

• Vit hvor du skal la føringsveiene gå. Hvis du bruker samme sløyfe i gangen som på soverommet innenfor, blir det aldri varmt i gangen med mindre det er varme på soverommet – og det er det ofte ikke.

• Vent i utgangspunktet en halvtime før du setter på vannet, også til gulvvarmen. Bare se på temperaturen – står du der med ti minus, må du kanskje være raskere.

• Skrur du på tidligere, så skjer det ikke annet enn at det lekker litt, og det vil gå seg til etter en tid.

Husk på dette!

I denne serien hjelper Rørfag deg å unngå pinlige bommerter. Her får leverandørene fortelle hva rørleggerne spør dem om – og hva som er viktig å huske når du monterer produktene deres.

Powered by Labrador CMS