OLJERØR: Terje Andersen (til venstre) og Petter Vang runder 50 år med pex og lanserer rør som er laget av gammel frityrolje.

Nå kommer pex i bioplast

LILLESTRØM: Pex-rørene har vært her i 50 år. Uponor benytter jubileet til å lansere rørene i bio-utgave. Råvare: Brukt frityrolje.

Published

Thomas Engel fant opp et nytt materiale og fikk spørsmål om han kunne lage rør av det. Rør som det gikk an å legge i bakken for å varme opp hønsehuset til naboen slik at hønene ble varmere og la flere egg.

Materialet var tverrbundet polyeten – bedre kjent som pex. Svenske Wirsbo Bruk kjøpte patentet og lanserte rørene på markedet i 1972.

– Fra før produserte de stål og kobber, forteller Petter Vang. Han leder Uponor i Norge. I dag er Wirsbo en del av Uponor.

– Fremdeles er pex samme type rør. Det er blitt litt nye produksjonsmetoder, med «high speed», men røret er det samme, sier Vang.

Biomasse

Jubileet brukes ikke bare til å skue tilbake, men også til å tenke nytt.
– Vi er første leverandør av pex i verden som har fått frem et rør basert på biomasser. Her er det frityrolje fra gatekjøkken som går inn i produksjonen. Vi tar ut etylenet fra den resirkulerte oljen og lager pex-rør der CO₂-avtrykket er redusert med 86 prosent, forteller Uponor-sjefen.

Det er ikke bare frityrolje som blir til rør – her kan både flis og andre typer organisk materiale brukes så lenge det er mulig å få ut olje av dem.

– Vi kjøper fra våre vanlige underleverandører, forteller teknisk sjef Terje Andersen. Ikke minst Borealis er en stor leverandør.

30–40 prosent dyrere

De biobaserte rørene blir dyrere enn dem som kommer fra fossil olje:

– Det varierer litt, men de blir 30–40 prosent dyrere. Da er de ISCC-sertifisert, forteller Andersen. ISCC – International Sustainability & Carbon Certification – er en sertifiseringsordning for biobaserte råmaterialer. Kriteriene er strenge, og Uponor må sertifiseres på nytt hvert år.

Klarer ikke å lage nok

Selv om rørene er dyrere enn de klassiske plastrørene, er dette noe som kundene vil ha.

– Etterspørselen er større enn det vi klarer å levere. Markedet skriker etter dette, sier Andersen.

Problemet er at rørene fra Uponor er alene på markedet foreløpig.
– Det er et paradoks. Vi har snakket med dette om Statsbygg: De skal ha tingene mest mulig miljøvennlige og bærekraftige. Samtidig er det regler for statlige anskaffelser, og så lenge det ikke er noen andre som kan levere denne typen rør, har de ikke noe annet å vekte dem mot, sier Petter Vang.

– Det er ikke alltid det er gunstig å være innovativ.

Andersen understreker at alle andre som produserer pex-rør, har muligheten til å gjøre det samme. Andre produsenter har gjort det med andre typer rør.

– Målet vårt er å komme inn på de prosjektene som har fokus på bærekraft og CO₂-avtrykk, Breeam og sånne ting, sier han.

Også rør-i-rør

Bioplasten brukes også til rør-i-rør. – Vi kommer til å jobbe aktivt med å utvide sortimentet. Det å utvikle oss på bærekraftige produkter er en strategi fremover, sier han.

– Det har begynt å komme krav ved lånefinansiering: Banker krever miljøregnskap før de gir tilsagn om lån, sier Petter Vang og håper på drahjelp fra finansnæringen.

Powered by Labrador CMS