POPULÆRT: Den fleksible byggingeniørutdannelsen på Gjøvik fortsetter å være populær.

UTDANNING

117 søkere til ti studieplasser

Bare én av 12 får plass. Den fleksible byggingeniørutdannelsen på Gjøvik er en av landets mest attraktive ingeniørutdannelser.

Publisert

– Studiet har vært ekstremt populært de siste årene, sier studieveileder og rådgiver ved NTNU, Tron Harald Torneby.

Søkere fra hele landet

På NTNUs avdeling på Gjøvik har de et studium som de siste årene har blitt svært populært. Den fleksible byggingeniør-utdanningen går over fire år og baserer seg i hovedsak på nettbaserte studier, men med noen obligatoriske fysiske samlinger.

Ferske tall fra Samordna opptak viser at studiet i 2022 fikk hele 117 søkere til bare ti studieplasser.
– Søkerne kommer fra hele landet, fra Kirkenes i nord til Arendal i sør, sier Torneby.

Studiet er skreddersydd for de som har yrkeserfaring fra byggfag, men som ønsker seg mer utdanning. NTNU skriver selv at studiet passer godt for de som er «opptatt av miljøet og ønsker å bidra til at byggsektoren blir bærekraftig».

På studiet får du kunnskap om hvordan de utfordringene byggebransjen står overfor kan møtes, knyttet til å bygge hus med miljøvennlige materialer, lite energiforbruk og som skal tåle et stadig tøffere klima.

– Vi har bare ti studieplasser, men frafallet pleier å være ganske stort. Det er en del som tror at de skal klare å fullføre, men som faller fra. Derfor pleier vi å overbooke med cirka 50 prosent, sier Torneby.

Krevende å komme inn

De svært høye søkertallene gjør at det naturlig nok er et relativt trangt nåløye for å komme inn. Opptakskravet til studiet er generell studiekompetanse, matematikk R1+R2 og fysikk FYS1, eller forkurs for ingeniør- og sivilingeniørutdanningen.

I tillegg må du ha svært gode karakterer. De siste årene har poengsummen lagt mellom 57,9 og 62,2 poeng i fjor måtte man kunne slå i bordet med en poengsum på 58,8.

Torneby kan ikke si hva snittet er for å komme inn i år, men at det er høyt er det altså ingen tvil om. Populært er også den mer tradisjonelle byggingeniørutdannelsen til NTNU som går over tre år. Her er det 270 søkere til 125 studieplasser.

Tilsvarende kan den vanlige byggingeniørutdannelsen på Gjøvik vise til 48 søkere til 35 studieplasser. Oslo Mets tilsvarede utdanning kan slå i bordet med 208 søkere til 180 studieplasser, mens Høgskulen på Vestlandet har 140 søkere til 110 studieplasser.

Veien videre

For de som er så heldige å komme inn på den fleksible bacheloren på Gjøvik er mulighetene mange. For mange vil det imidlertid være naturlig å gå videre til en jobb i et rådgivende ingeniørfirma eller hos et entreprenørfirma, for eksempel i vvs-bransjen.

Powered by Labrador CMS